Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A Szabolcs-Szatmár-Beregi Összetartás pálinkája

A december 6-i adás tartalmából.
 

Gacs
Valóságban és fotókon beazonosított grófi kastélypark, s a Nagy-Tarpatak Vízesés is élőben és a Csontváry festményekkel összevetve – ez is izgalmas kalandnak ígérkezett azon a felvidéki tárlaton, amellyel a losonciak a városukban őrzött Csontváry emlékeket mutatták be a festő halálának 100. évfordulója alkalmából.

Hallgassa meg!

Halastó
A székelyföldi Székelyudvarhely melletti Homoródszentpálon egy vállalkozó a rendszerváltozás után megvásárolta az egykori állami gazdaság halastavait. A hagyományos halfajták mellett mint a ponty, a kárász és az amur a ragadozó halfajokat is tenyésztik, de kialakítottak a horgászok szára is két tavat, ahol kedvére pecázhat mindenki,
van egy olyan tó is ahol a sport és hobbyhorgászok is élvezhetik a szabadban a hasznos adrenalint fokozó időtöltést. Ami még érdeke, hogy szaporítják az őshonos magyar halfajtánkat a compót is. Fábián Kornélia járt a tóparton.

Hallgassa meg!

HalDani
A fiatal gazdálkodók többsége tudja, hogy a mezőgazdaságban több lábon kell állni. Az egykor csak barackkal foglalkozók ma már epret, dinnyét termesztenek, a Szentes környéki paprikatermesztők közül is többen gabonát , takarmánynövényt termesztenek. Bakó Dániel és családja évtized óta a zöldpaprika termesztésnek kötelezte el magát. Dániel azonban úgy gondolta, hogy a termálvízzel fűtött fóliákból visszamaradt hőt haltenyésztésre hasznosítják. Szóval a paprika fóliák tövében afrikai harcsák tenyésztésére alkalmas medencéket alakítanak ki. A Szentes melletti telephelyen Nagy Margitnak mutatta meg Bakó Dániel a leendő halgazdaságot.

Hallgassa meg!

Csali
A horgászatnak az egyik legnehezebb műfaja a pergetés, mely igen aktív módszer. A művelőitől ez nagyobb állóképességet kíván, felszerelésünket is komolyabb igénybevétel elé állítja. Hazánk szinte bővelkedik a pergetésre (is) alkalmas álló- és folyóvizekben, a fogható halfajok száma jelentősnek mondható. A hazai pergetőhorgászok korábban meglehetősen csekély tábora dinamikusabban növekszik, köszönhetően egyebek közt az elérhetőbb árú, jól használható felszereléseknek. Éjszakai pergetőhorgászat a Velencei-tavon.

Hallgassa meg!

Turizmus
Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kap a turizmus területén a biztonság, amely nem feltétlenül csak a közbiztonságot jelenti. Utalhat az informatika, vagy a környezeti biztonságra is. Magyar kutatók folyamatosan vizsgálják, kutatják a területet. Legfrissebb eredményeiket pedig a 4. Turizmus és Biztonság konferencián is ismertették Zalakaroson. A szakmai találkozót a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza immár negyedik alkalommal szervezte meg.

Hallgassa meg!

Diólégy
Hallgatóink most szembesülnek igazán a dióburok fúrólégy kártételével, amikor törik a diót, hogy süteményeket készítsenek, vagy éppen már készülnek a diós bejglire. A nyugati dióburok fúrólégy az amerikai kontinensről érkezett Európába, és így hazánkba is. Számos országban óriási károkat okoz. Zsigó tanár úr az életciklusát mutatja be, hiszen ez adja meg az alapját a védekezésnek. Nagyon hosszú a diólégy rajzási ideje, júliustól-szeptember végéig, október elejéig tart, és ez alatt a hosszú időszak alatt folyamatosan rajzik, és így folyamatosan permetezni kellene ellene.

Hallgassa meg!

Hubai
Öko gazdálkodót választottak a szavazók a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés élére. Talán természetes, hogy az öko szemléletet minél nagyobb méretekben szeretne meghonosítani ifjabb Hubai Imre, aki az öko megye programjának kidolgozásán munkálkodik. A megyei vezetőt Bakos Csaba kérdezte.

Hallgassa meg!

Kínai kapcsolatok
A három hetes borkultúra és borgasztronómia témájú nyári egyetem után szorosabbra fűzi Kínával a kapcsolatokat az egri Eszterházy Károly Egyetem. Eddig éveken át pekingi hallgatók ismerkedtek az Egri, a Tokaji és a Mátrai borvidékkel, a termőhely sajátosságaival és a borkészítéssel. Most informatika képzés indul Egerben.

Hallgassa meg!

Pálinka
Az Újfehértó és Érpatak közötti Zsindelyesen tartják pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pálinka napot. A harangszentelés után -mert Zsindelyesen tavaly kis kápolna is épült – a haranglábat most avatják, a pálinkáé lesz a főszerep. A főzdék közösen megalkotják a Szabolcs-Szatmár-Beregi Összetartás pálinkáját , Szabolcs aranyából, az almából.

Hallgassa meg!

Vonat
Több mint 20 ezren veszik igénybe, -gyerekek és kísérőik- évente a feldíszített kisvonatot, mely a végállomástól a Mesebirodalomig, azaz Lillafüredig zakatol az erdőn keresztül. 15-ig még felülülhetnek rá az érdeklődők. BTE járt az kisvonat indulásának helyszínén.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – december 6., péntek, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább