Vers napról napra - 49. hét

A december 2. és 8. közötti adások tartalmából.
 

December 2., hétfő:
Juhász Ferenc
„Juhász Ferenc sohasem tartozott azok közé-, akik gyanakvással szemlélik az örömöt, s az emberi vagy történelmi lét végső dolgainak magas körében meg tudnak feledkezni arról a köznapi kis életről, amely megmaradni kiteljesedni, boldogulni akar. A költő szívében ott a derű, a jelenből és a múltból az otthonosság mozgalmas képeit örökíti meg, de a derűs és békés idill mellett ott a fájdalom is” – Pomogáts Béla.
– A virágok hatalma (részlet)
Juhász Ferenc versét Latinovits Zoltán mondta el. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

December 3., kedd:
József Attila
1937 december 3-án halt meg József Attila.
– Csak az olvassa
– Ars poetica
– Le vagyok győzve
József Attila verseit Cserhalmi György és Latinovits Zoltán mondta el. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

December 4., szerda:
Lackfi János
„Lackfi János hiperérzékeny költőnk. Ez önmagában talán még nem meglepő, de Lackfi mintha egy nyílt idegtest volna, amely rögtön és közvetlenül érzékel mindent a külvilágból. Sokszor nem is értem, hogyan képes ily teherrel együtt élni” – Szentmártoni János.
– Beszélgetéseink
Lackfi János mondta el versét. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

December 5., csütörtök:
Terék Anna
„ És legyen bennem egy pont, egy egészen apró, kiinduló és fekete pont, amiben otthon lehet minden fájdalmunk nyoma” -Terék Anna.
– Út Magadanba
– Hajtűkanyar
Terék Anna mondta el verseit. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

December 6., péntek:
Tamkó Sirató Károly
„Tamkó Sirató Károly egy posztmodern szituációban ismeri fel azt, hogy az avantgárd nem elsősorban társadalmi, politikai jelenség, hanem valójában művészeti attitűd.” – Petőcz András
„Ha Tamkó Sirató remekbe szabott, hazafias versét olvassuk, hovatovább éled a kedv. Rímjátéka meggyőz arról, amit úgyis tudunk: nekünk nincs máshol, mint itt helyünk. Csak mi értjük Tengereckit. Szil-szálon szálló Pálok.” – Jánossy Lajos.
– Tengerecki hazaszáll
– Légy
Mikulás napján Tamkó Sirató Károly verseit a Kaláka együttes megzenésítésében és előadásában hallották. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

December 7., szombat:
Bertók László
„Mivel azonban mindig azt írom, amit élek, általában a helyzet, a lelkiállapot, a „téma” az elsődleges, az ragadja meg, forogja ki a formát.” – Bertók László A költő verseit Vallai Péter mondja el.
– Fagyos
– Sötétebb
– Tükör
Bertók László verseit Vallai Péter mondta el. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

December 8., vasárnap:
Illyés Gyula
“Illyés Gyula a XX. század tanúja. A tanú, a résztvevő egyúttal a század művészi megörökítője is. Életműve a műnemek, műfajok nagy változatosságát mutatja: a líra, az epika, a dráma hagyományosabb műfajai mellett azok megújítása, továbbá az esszé, a naplójegyzet, az interjú, a műfordítás is jellegzetes megnyilatkozási formája. Sokat dolgozott, korántsem teljes életműsorozata 22 testes kötetből áll.” –Vasy Géza.
– Régi tél
– Óriás kívánság
– Cinkék
– Hótakaró
– Megy az eke
Illyés Gyula mondta el verseit. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth – December 2. és 8. között, 19:55

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább