Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Gyógynövénykertek

A december 4-i adás tartalmából.
 

LAM
30 éves múltra tekint vissza az erdélyi LAM Alapítvány. Működésük során több., mint 11 ezer gazdának nyújtottak segítséget, akár képzésekkel, akár mikrohitelek folyósításával. Közel 3 ezer agrárvállalkozást indítottak el. A tervek szerint a meglévő mellé, még egy új mikrohitelező RT-t hoz létre a LAM Alapítvány. Ennek segítségével Erdély egész területén hozzájuthatnak a gazdák a támogatáshoz.

Hallgassa meg!

Pityóka
Ma már Székelyföldön sem egyeduralkodó a burgonya. Ha viszont megmarad valaki a pityóka mellett, akkor a minőség a legfontosabb. Erről beszélgetett Bokor György szépvízi termelővel, Oláh-Gál Elvira
Itt az a lényeg, hogy gépbeszerzésre lehet pályázni magyar állami pénzekre a Pro Economica Alapítványnál.

Hallgassa meg!

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – Miért rázza a fejét a kutya?

Hallgassa meg!

Vadludak
A tatai vadlúdsokadalom, természetvédelmi rendezvényként a hulladék és az újrahasznosítás kérdésében is igyekszik minden évben fejlődni. Mivel több ezer ember fordul meg a fesztiválon, fontos, hogy felesleges szemét ne keletkezzen, főleg ne kerüljön ki a védett környezetbe. A természetszeretők idén új ötletekkel álltak elő.

Hallgassa meg!

Vadász
2020-ban új programelemekkel bővül az Ipolytarnóci Ősmaradványok kínálata, amelyet ugyan a miocén ősvilág nyomai tettek híressé, azonban egyben természetvédelmi célú különleges rendeltetésű vadászterület is. Ennek a vadászterületnek a mai és 17 millió évvel ezelőtti élővilágába engednek betekintést az új programok, amelyeket most öt helyszínen ismerhetnek meg az érdeklődők.
Vadászat, élmény, természetvédelem – ezzel a szlogennel került meghirdetésre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által elindított új programsorozat. Az Egy a Természettel Nonprofit kft által támogatott öt helyszínes rendezvény egyszerre vonzó a vadászok és a nagyközönség számára is, hiszen minden helyszínen előadások, kóstolók és kézműves programok mellett egy különleges élménybemutatón ismerheti meg a nagyközönség is a vadászterületet AR és VR eszközök segítségével. A bemutató alapja egy különleges természetfilm, amely az első kockák után egy interaktív játéktérré alakul. Ipolytarnóc új attrakciójáról és a további programokról a Nemzeti Parj illetékesét kérdezte Tarnóczi László.

Hallgassa meg!

Amarillis
Az Amarillisz vagyis más szóval a Lovagcsillag életciklusa, nevelése, gondozása. Etter Katalin kertészmérnök, a virághagymák nemzetközileg elismert szakértője mutatja be az amarilliszt, és gondozásának legfontosabb mesterfogásait. Nem szabad túl nagy cserépbe ültetni. Elegendő, ha 1 centivel nagyobb a cserép, mint a virághagyma. A virágbimbó megjelenéséig nem szabad öntözni, csak a beültetéskor. Ezek alapvető tanítások. Ha ezeket nem tartjuk be, akkor azzal nagyon visszavetjük a növény fejlődését.

Hallgassa meg!

Gyógynövény
Magyarország legnagyobb közterületi gyógynövénykertjét a Pest megyei Monoron találjuk, ahol 50 különböző gyógynövényt ismerhetünk meg.
A Fitofarm gyógynövénykert azért is különleges, mert a bemutatott gyógynövények melletti tábláról elolvashatjuk, hogy milyen betegségek esetén ajánlott használni ezeket. A gyógynövénykertet Papp János kertészmérnök alakította ki. Vele készült Bicskei Beáta felvétele.

Hallgassa meg!

Gyógyszertan
A szegedi orvosegyetem, ahogy az egyetem összevonásokig ismerték, a SZOTE több olyan, nemzetközi elismertségű professzorral rendelkezett, akik ezen az egyetemen lettek világhírűek, munkájuk által. Jancsó Miklós akadémikus, a Gyógyszertani intézet egykori professzorának neve mindenképpen ezen a dicsőségtáblán olvasható. Emléktáblájánál rá emlékezik tanítványa, Bálint Gábor professzor, akit Tráser László kérdezett.

Hallgassa meg!

Anyupiac
Adventi anyupiac nyílt Egerben. A Heves megyei Család és KarrierPONT ismét ingyenes vásározási lehetőséget biztosít heves megyei édesanyáknak, akik a gyereknevelés mellett valamilyen kézműves tevékenységet folytatnak. A vásáron több, mint 15 édesanya fog megjelenni különböző karácsonyi dekorációs termékekkel, adventi koszorúkkal, használati tárgyakkal, lakásberendezéssel, táskákkal, babakellékekkel és még sok aprósággal. Lesz mézeskalács és levendulás finomság is.

Hallgassa meg!

Jóság süti
Nyolcadik alkalommal várja a vásárlókat a győri Széchenyi téren a város jótékonysági faháza. Az idei évben a résztvevő szervezetek egy új altatógépet szeretnének vásárolni a győri kórház gyermekintenzív terápiás részlege számára. A programban részvevő egyesületek kétnaponta váltják egymást a jótékonysági faházban, így a kínálat is folyamatosan változik. Az ünnepélyes megnyitón készült GE öszeállítása.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – december 4., szerda, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Gregácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább