Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Etikus állattartási tanácsok

A december 3-i adás tartalmából.
 

Székely gazdák
Székelyföldi gazdák jártak a napokban a nyíregyházi Keleti Kapu Ökotermesztők egyesületének meghívására a térségben. A Székelyföld kiváló adottságokkal rendelkezik a biotermesztésre, – a gazdák tradicionálisan is gazdálkodnak – ám alig van tanúsított területük, mindössze 1,1%. Tanúsítással viszont már megkapnák a gazdák a magasabb EU-s támogatást. Ezt a célt tűzték most ki a gazdák. A magyar kormány úgy tud segíteni, hogy 1 éve 20 falugazdász helyet hozott létre Székelyföldön. Olyan gazdákkal beszélgettem, akik segítik a biogazdálkodásra való átállást és a tanúsítás folyamatát.

Nagyecsed
Vannak területek, helyzetek, amikor az önkéntes segítségnyújtás a leggyorsabb, a leghatékonyabb és a legnemesebb. Ide kell sorolni az önkéntes tűzoltók tevékenységét, a polgárőrök éjjel-nappali szolgálatát. Nagyecseden létezik mind a két szervezet, de a Katasztrófavédelmi Szolgáltató Ház átadása egy fedél alá terelte őket, közösen végzik áldásos munkájukat, olyannyira, hogy a hivatásos tűzoltók is megbíznak bennük, önállóságukat nagyra becsülik. Zsoldos Barnabás beszélgetése Nagyecseden készült a szolgáltató ház átadása alkalmával.

Mesterek
41 mestert avattak Gyöngyösön. A 160 éves hagyományt követve fogadalmat tettek, hogy hivatásukat a legjobb tudásuk szerint űzik majd. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzésén autószerelők, hegesztők és épületgépészek vettek részt; ők azok, akik 10-15 év munka után letettek a mestervizsgát.

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol

Etikus állattartási tanácsok

Gomba és barack
Gomba és moha a fűben. Dr. Polgár Zsolt egyetemi tanár mondja el az Ő gyakorlatát, hiszen Hallgatóink is küzdenek a tömegesen megjelenő gombák és mohák ellen a kertben, a fűben. Vasgáliccal lehet ellenül eredményesen védekezni, és a réztartalmú gombaölő szerek is hatékonyak. Tanár úr azonban nem használ vegyszereket a gombák és a mohák ellen a kertjében. Szóba kerül még a genetikailag törpe őszibarack is, amely fajtakörből ma már több fajta is kapható hazánkban. Egy fajta a sok közül a Balkonella nevű törpe őszibarack.

Gabona
Magalakulásának 95. évfordulóját ünnepli ma (dec. 3-án, kedden) a Szegedi Gabonakutató Nonprofit kft. Az elmúlt 95 évben többször változott az intézmény neve, munkatársainak létszáma, a cél azonban mindig az volt, hogy piacképes jól termő növényeket nevesítsenek a kutatók. Matúz János hosszú ideig vezette az intézményt, amelynek történetéről kiállítást is szerveztek a mai(keddi) napra. A tárlókat az egykori igazgató mutatta meg Nagy Margitnak.

Rigó
A hideg idő beálltával nem csak a madarak etetése, hanem az itatásuk is nagyon fontos. A fagyos levegő a szervezet hasonló kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Ezért kell télen a madaraknak fokozottan ügyelniük a folyadékpótlására. Elég egy virágalátétben vizet kirakni az itató mellé, vagy az ablakpárkányra, és amikor már napközben is fagy, akkor legalább reggel forró vízzel feltölteni, de aki teheti, délután ismételje meg ugyanezt. A madarak itatása érdekes megfigyelésekhez is adhat alapot, olyan viselkedésüket is megfigyelhetjük, amelyekre nem is gondoltunk. Bánsági Éva a fekete rigók egy nem közismert tevékenységéről beszélget.

Vadlúd
Már a 34 ezret is meghaladja a tatai Öreg tavon telelő vadludak száma. A madarak érkezését minden esztendőben, idén is fesztivállal ünnepelte a város. Az állatok több ezer kilométert tettek meg, hogy a Kárpát medencében vészeljék át a hideg időszakot. A vadludak látványos ki és be repülése mellett a madármegfigyelő versenyt, és gyűrűzési bemutatót is tartottak, de a parton több száz teleszkóp és kézi távcső is, hogy a látogatók közelebbről is megfigyelhessék a madarakat.

Lovak
Az emberekben ott van a ló szeretete, még akkor is, ha a tartása megváltozott a korábbi évtizedekhez, évszázadokhoz képest. De nem csak a tartása, hanem a hasznosítása is. Erről beszélgetett az Ecsed ménes lovardájában Szilágyi Dénes állatorvossal Zsoldos Barnabás.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – december 3., kedd, 5:00

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább