Kossuth Rádió

Vendég a háznál 48. heti ajánló

A november 25. és 29. közötti adások tartalmából.
 

November 25., hétfő:
A gyermek beszédének titkai
Hogyan fejlődik a gyermek beszéde? El tudjuk képzelni, hogy az anyanyelv is idegen neki, és nem automatikus, hogy megtanulja? Hogy lehet az, hogy mondja, érti, de nem értelmezi? A nyelvi fejlődési zavar rejtett probléma. Nem olyan látványos, mint a dadogás vagy a súlyosabb kiejtési hibák. Viszont sokkal komolyabbak a következményei. Hogyan lehet felfedezni és lehet-e gyógyítani? Egy testvérpár példáján keresztül és szakértők segítségével próbáljuk megérteni a lényeget. Vendégek: Kas Bence az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai kar logopédiai szakcsoportjának vezetője és Papp Györgyi logopédus

November 26., kedd:
Szép csendben – egy megrázó film nyomában
A film olyan, mint az élet. Nem lehet tudni, mi történt, csak sejtjük, hogy volt valami. Nagy Zoltán első játékfilmje, a „Szép csendben”, a gyerekek kihasználásáról szól. Olyanok élnek vissza a felelősségükkel, akikről nem is gondolnánk. Ezúttal a zeneiskola egy tanára.
Mi az egyén felelőssége, bármelyikünk dolga ebben a történetben? Ez a film fő kérdése.

November 27., szerda:
Önökkel beszélgetünk – a gyermekek jogairól
Az ENSZ Közgyűlése idén 30 éve, 1989. november 20-án fogadta el a Gyermek jogairól szóló Egyezményt, amelyhez Magyarország 1990. március 19-én az elsők között csatlakozott. Mi változott ebben a kérdésben három évtized alatt? Szakmai kerekasztal résztvevői gondolkodtak együtt az Egyszülős központban a gyermekek helyzetéről Magyarországon. A kerekasztal résztvevője volt Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár és Nagy Anna az egyszülős központ vezetője.
Az ő tapasztalataikat kérdezzük és Önökkel beszélgetünk.

November 28., csütörtök:
Kopp-Skrabski Díj 2. – Mikus Katalin védőnő
A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom az alapító és férje nevével fémjelzett Kopp-Skrabski Díjjal tünteti ki a családokért és főként a gyerekekért végzett szakmai és önkéntes munkát. A lejöltek közül most Mikus Katalin védőnőt és az általa látogatott édesanyákat ismerhetik meg.

November 29., péntek:
Magyarok külföldön
Milyen az élet külföldön, amikor a munka, a kalandvágy vagy a családi kapcsolatok elszólítanak itthonról. Barcelonában jártunk, ahol több magyar család is él. Hétköznapi tapasztalataikat és a beilleszkedés körülményeit mesélték el nekünk.

Vendég a háznál – Kossuth – Minden hétköznap, 11:32

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább