Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Csüngő hasú kismalacok születtek a Hatvani Vadasparkban

A november 23-i adás tartalmából.
 

Új jövevényekkel gyarapodott a két éve működő Hatvani Vadaspark: a napokban hat csüngő hasú kismalac születése örvendeztette meg az oda látogatókat, akik immár több mint tíz hektáron ismerkedhetnek meg a hazánkban honos nagy- és kisállatokkal. Hamarosan vízi bivaly és szürke marha is érkezik az ingyenes látogatható vadasparkba.

A Kárpát-medence elmúlt fél évszázadának legnagyobb sírszámú gepida temetőrészletét kutatták fel Tiszaug határában a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai, a 2018-2019-es idényben. Az M44 autópálya építkezéséhez kapcsolódó munkálatok során 194, a Kr. u. 5 század utolsó harmadától a 6. század közepéig keltezhető sírt tártak fe

Honfoglaló eleinkről az elmúlt századokban már számos elmélet, de jobbára utóbb cáfolt nézet született, így egy évezred után is sürgető kérdés, ki voltak ők valójában, honnan érkeztek, kikkel találkoztak itt a Kárpát-medencében, úgy fogadták-e őket, mint Munkácsy híres festményén láthatjuk, egyáltalán fontos-e tudnunk róluk az igazságot? Révész László régész professzor, a szegedi egyetem tanszékvezető tanára, akadémiai doktori értekezése e témát vizsgája.

A közelmúltban elhunyt Szabó László, a szolnoki Damjanich János múzeum egykori munkatársa, az MTA doktora a néprajzon belül létrehozta a társadalom életét vizsgáló, elemző ágat, amelyet ma már alkalmazott néprajzként emlegetnek a mai etnográfusok.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – november 23., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább