Kossuth Rádió

Vendég a háznál 47. heti ajánló

A november 18. és 24. közötti adások tartalmából.
 

November 18., hétfő:
Pro Familiis díjas a Zsuráfszky házaspár
A tánc az életük, de ezen keresztül rengeteg családot értek el. Az általuk vezetett Honvéd Művészegyüttest is úgy tartják számon, hogy “ez egy nagy család”. A Zsuráfszky házaspár négy gyermeket nevelt fel, miközben egy életen át dolgoztak együtt a hivatásukban. Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus és felesége, Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsanna dramaturg, jelmeztervező 2019-ben Pro Familiis díjat kaptak közös életművükért.

November 19., kedd:
Mesezene
Mese és zene az iskolás élet előkészítésére. Digitális eszközök, filmek, gépzenék helyett élő hangok, tapintható tárgyak és szabad mozgás segítségével barátkoznak a gyerekek a hangokkal, szavakkal, mondatokkal, gondolatokkal és azok közlésével. Egy új módszerrel barátkozunk mi is közvetlen közelről.

November 20., szerda:
Önökkel beszélgetünk
A gyermekkor fájdalmas emléke és a hiányzó válaszok. Egy házaspár kálváriája és a gyerekek. Mi is várnánk a nagymama hívását – egy anyuka hozzászólása. Gyurkó Szilviát a Hintalovon Alapítvány elnökét kérdezzük és Önökkel beszélgetünk.

November 21., csütörtök:
Katedra, kréta, vöröscsillag
Hogyan dolgoztak a tanárok a kommunizmus éveiben? Hogy adták át a tananyagot tiszta lelkiismerettel irodalomból, történelemből? Milyen válaszokat adtak a kérdésekre osztályfőnökként? Milyen nyomás nehezedett rájuk akkor, amikor bárki lehetett besúgó? Rózsásné Kubányi Andrea könyve személyes tapasztalatból született. Pedagógus édesanyja visszaemlékezése nyomán talált rá több olyan tanárra, akik egyenes derékkal éltek, de súlyos hátrányokat szenvedtek a diktatúra éveiben.

November 22., péntek:
Írókölcsönző
Miért ne használjuk ki a lehetőségét annak, hogy egy kötelező vagy éppen nem kötelező olvasmány szerzője kortársunk, és beszélgethetünk vele. A Fiatal Írók Szövetsége és a Magyar Gyerekkönyv Fórum azt próbálja megszervezni, hogy az író belépjen az osztályterembe. Gyakran hátrányos helyzetű települések iskoláiban is megjelennek kortárs szerzők, hogy közelebb vigyék az írott szöveget a fiatalokhoz.

Vendég a háznál – Kossuth – Minden hétköznap, 11:32

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább