Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Rókák a városban

A november 13-i adás tartalmából.
 

Hetente jönnek bejelentések Székesfehérváron a megyei vadászkamarához, amelyben a lakók arról számolnak be, hogy itt is, ott is rókát látnak a városban. A kamara ugyan szeretné visszaszorítani őket a belterületről, de ez sok akadályba ütközik, mivel a belterületeken tilos vadászni.

130 éve folyik nemesítési kutatás annak érdekében, hogy a napraforgó terméshozamát növeljék, persze a szaktudás, a gépi háttér és a növényvédelmi jártasság is. Idén hazánkban világrekord termést adott a napraforgó, átlagosan több mint 3 tonna termett hektáronként, sőt a jó termés ellenére a felvásárlási árak sem csökkentek.

2500 kutató egybehangzóan állítja: az intenzív mezőgazdálkodás elpusztítja a természetet, ami tetten érhető a madár- és emlősfajok állományaiban éppúgy, mint a kétéltű- és hüllőfajok és az ízeltlábúak különböző csoportjaiban. Európa vezető kutatói nyílt levélben szólítják fel az Európai Unió vezetőit a Közös Agrárpolitika gyökeres átalakítására és a természeti értékek pusztításának megállítására.

És egy megoldás, amivel környezetünket védhetjük: a műtrágyák használata nemcsak a talajra lehet kedvezőtlen hatással, hanem az emberi szervezetre is, hiszen az élelmiszereken található maradványok, valamint növényvédő- és rovarölőszerek kapcsolatba hozhatóak a rákos betegségek kialakulásával. A nyírségi homokon évtizedek óra ismert módszer a nitrogén gumókat termő növények alkalmazása, legismertebb a csillagfürt, amit egyre több gazda termésjavításra alkalmaz, és ami kiválthatja a környezetkárosító műtrágya használatát.

Noll Zoltán nagyapja egykor komoly kertészetet vitt a település határában, majd az államosításkor a téeszé lett a terület és minden, amit addig felépítettek. Az egykori településvezető lassan visszavásárolta az egykori családi gazdaságot, majd létrejött a kétszintes, hajlított fedelű udvarház. A Noll tanya lakói a falusi turizmus mellett levendulákkal foglalkoznak.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – november 13., szerda, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább