Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Szőlőhegyi piknikre várják a vendégeket szombaton Zalakarosra

November 9-i adás tartalmából.
 

– 200 éves a Mindenszentek-templom a nyugat-bácskai Csonoplyán. Az 1819-ban épült kőtemplom felszentelésének évfordulója alkalmából ünnepi püspöki szentmisét tartottak. Az eseményen közéleti személyek, valamint a templomban korábban szolgáló papok is jelen voltak.

– Báró Perényi Zsigmond az 1848-49-es szabadságharc vértanúja volt, illetve a család Ugocsa és Bereg vármegyék életében voltak meghatározók, de volt Perényi, aki a kiegyezés után belügyminiszter is volt. Trianon szétszabdalta a Perényi birtokot, ma öt országban találhatók kastélyaik. Ez adta az ötletet, hogy egy kastély turisztikai útvonalat lehetne kialakítani.

– Több mint száz régi könyvet és ősnyomtatványt őriznek a szolnoki Damjanich János Múzeum könyvtárában. Állagmegőrzésük költséges, ám szükséges, emiatt minden olyan pályázatot benyújt a múzeum könyvtárosa, Jámbor Csaba, amely biztosítja az értékes kiadványok megmaradását.

– Szőlőhegyi piknikre várják a vendégeket szombaton Zalakarosra. A fürdővárosban és további három környékbeli helyszínen zajlanak majd az események a gasztronómia és hozzá a kapcsolható kulturális programok jegyében, miközben a gyerekekről sem feledkeznek meg a szervezők.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – november 9., szombat, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább