×

Felfedező - nyelvről, irodalomról, zenéről: Idő, történelem és alternatív történelem

November 13-i adás tartalmából.
 

Ha a történelmet megváltoztatjuk, az ember akkor is ugyanolyan marad, erényeivel, vágyaival, gyarlóságaival együtt. Ha az idő kereke máshogy forog, mert az írói szabadság ezt is megengedi, önfeledten játékos művek ugyanúgy kijöhetnek a művészi boszorkánykonyhákból, mint a tragédiák sorozatát felvonultató, alternatív történelmi alkotások. És ha ragaszkodunk a tényekhez, az írói szubjektumon átszűrve akkor is más történelmet kapunk, mint a sajátunk, egyedi történelmet, hiszen mindenki máshogy értelmezi és magyarázza a múlt eseményeit.
A megírt történelem rekonstrukció, a tények tudatában is gyakran csak találgatunk, hogyan is történtek a dolgok valójában; kőbe vésni sosem érdemes, az újabb és újabb nemzedékek úgyis átírják, vagy legalább átértelmezik. Ám az emberi természet minden időn átívelő hasonlósága, a motivációk viszonylagos azonossága jó kapaszkodó a múltban kutakodóknak.
Az idő, a történelem és alternatív történelem kapcsolatát helyezzük mai műsorunk gyújtópontjába két regény és egy antológia apropóján.

A műsorban Pacskovszki Zsolt szerkesztőt a 48 másképp című antológiáról, Jezsó Ákost Megyek túlra című könyvéről, Bánki Évát pedig Összetört idő című regényéről kérdeztük.

Hallgassa meg!

Felfedező – nyelvről, irodalomról, zenéről – Kossuth – november 13., szerda, 14:34

Szerkesztő: Házi Hunor

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább