“Tebenned bíztunk eleitől fogva…”: Az 1956-os forradalom

Az október 23-i adás tartalmából.
 

Október 23-án, az 1956-os forradalom két szemtanújával beszélgetünk a Református félórában.

Élete legszebb élménye 1956. október 23-a – erről mesél nekünk Varga László nyugalmazott dunamelléki főjegyző, az egykori kecskeméti lelkész, aki teológushallgatóként élte át a forradalmat. Órákig álltak a parlament előtt, de akkor még eszébe sem jutott, hogy egyszer országgyűlési képviselő lesz.

Nagy Imre perében tanú, Bibó István perében Göncz Árpáddal együtt vádlott volt Regéczy-Nagy László, aki 1956-ban az angol követség sofőrjeként dolgozott. Neki köszönhető, hogy a mártír miniszterelnök emlékirata ma is olvasható, ugyanis ő juttatta azt el az utolsó kéziratot az angol diplomatákhoz, akik aztán külföldre segítették a dokumentumot.
Göncz, Bibó és ő hosszú börtönévek után, külföldi nyomásra kaptak amnesztiát. Hite a börtönben sem hagyta el Regéczy-Nagy Lászlót, imádkozott, és amikor csak lehetett, Bibliát olvasott. Sosem bánta meg, hogy segített Nagy Imre memoárját külföldre juttatni.

Műsorunk végén Komlósi Péter nyugalmazott délpesti esperes áhítatát hallhatják majd, aki 1956-ban Budapesten volt teológushallgató. Gondolatait Kecskés Ákos tolmácsolja majd.

Kedves állandó és leendő Hallgatóink! A Református félóra október 23-án, szerdán délután fél kettőtől kerül adásba a Kossuth Rádióban. Szeretettel várjuk véleményüket, észrevételüket témáinkkal és műsorunkkal kapcsolatban. E-mail címünk radio@reformatus.hu.

Hallgassa meg!

Tebenned bíztunk eleitől fogva – Kossuth – október 23., szerda, 13:30

Felelős szerkesztő: Fekete Zsuzsa
Műsorvezető: Hegedűs Márk

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább