Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Tojáskörkép

Az október 17-i adás tartalmából.
 

A szlovákiai fiatalok számára is vonzó körülmények közt mutatja be a régi somosi portát és egyben a régi világot a Somosi Környezetvédelmi Központ. A környezettudatos életről itt nem csak beszélnek, hanem a gazdálkodáson keresztül azt meg is tapasztalhatják az érdeklődők. Tarnóczi László riportja

Tokaj. Ezt a városnevet, ha halljuk mindenkinek a fehérborok, és a világhírű tokaji aszú jut eszébe. Ám több is van Tokajban mint bor. A családosok egyik kedvelt programja lehet a lekvár és szörp kóstolás. Míg a gyerekek alkoholmenetes különlegességeket kóstolnak, addig a felnőttek a tokaji borok felhasználásának egy érdekes módját próbálhatják ki. Pásztor Krisztinával, az Ízes Örömest Lekvárium vezetőjével Bartha Bernadett beszélgetett.

Ma van az egri vár napja. A Dobó István Vármúzeum 2002 óta minden évben látványos programokkal tiszteleg az 1552-es hősies várvédelem emléke előtt. 467 évvel ezelőtt elvonulásra kényszerítették a hatalmas oszmán sereget. A nap folyamán múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és haditorna bemutatókat tekinthetnek meg a látogatók és megkoszorúzzák Dobó István síremlékét is. Pilisi Csenge riportja

A vidéken élő fiatalok közül egyre többen választják az önfenntartó gazdálkodást, ami biztosítja a családnak az egészséges élelmet és még munkahelyet is jelent. Demeter Orsolya a Borsod megyei Tardon él és a háztájiban a konyhakerttől a szárnyasokig minden megvan. Horváth Katalin kereste fel.

A tojás alapélelemiszernek számít, hiszen nélkülözhetetlen a mindennapi étkezésből. Ára húsvétkor jócskán megemelkedik év közben a piaci igényekhez alakul. A vásárlók az üzletekben többféle tartásból származó tojást is vásárolhatnak, de hasonló a helyzet a piacokon is. A jelenlegi 40-50 Ft-os ár azonban megemelkedhet, ha megszűnik a ketreces baromfitartás. Tojáskörképünket a piacon kezdjük Bicskei Bea riportjával.

Néhány nagyáruház már korábban bejelentette, hogy 2025 után nem árusít ketreces tartásból származó tojást. Hogyan érinti ez a termelőket. Szép Imrét a Tojásszövetség elnökét Horváth Katalin kérdezte.

Hallgassa meg IDE KATTINTVA a teljes adást!

Hajnal-táj – Kossuth – október 17., csütörtök, 5:00

Műsorvezető: Horváth Katalin
Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább