Most szerencsére a kormány egy olyan segítséget adott, aminek köszönhetően egy korszerű, XXI. századi intézmény válik a Szeretetkórházból

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszélt az elmélyülés fontosságáról, a szervezet következetes álláspontjáról a választási kampány kapcsán.
 

Az elnök beszámolt arról, hogy nemrégiben ért véget Ros Hasana ünnepe, amikor is megkezdődött az 5780. év, ezt követi a Félelmetes napok, amelyek végén jön Jom Kipur, az Engesztelőnap, ami most kedd este köszönt be. A Félelmetes Napok alatt dől el, hogy a zsidó ember élete bepecsételődik-e a jövő évbe, ilyenkor nem foglalkoznak aktuálpolitikával, ez a 10 nap arra való, hogy a zsidó ember elmélyüljön, átgondolja az elmúlt év történéseit, megtervezze a következő esztendőt.
Heisler András hozzátette, az 5779-es év egyik kiemelkedő eseménye volt a Maccabi Európa Játékok volt, aminek jelentős nemzetközi hatása volt, nagyon sok elismerést kaptak a szervezők, így a Mazsihisz is, ahogy maga a játékok is. A magyar kormányt is elismerték, akár a biztonságot, akár a versenyek számára biztosított infrastruktúrát tekintve – tette hozzá a szervezet elnöke.
Heisler András hozzátette, a siker ellenére nem valószínű, hogy a közeljövőben újra Magyarországra lehet hozni a Maccabiádát. Ugyanakkor a kormány ígéretének megfelelően a Mazsihisz nagyon szeretné, ha megvalósulna a zsidó sportközpont, erről már komoly tárgyalásokat folytatnak a kormányzattal.

Ugyancsak jelentős kormánytámogatást kapott a Mazsihisz a Szeretetkórház felújítására. Heisler András szerint az intézmény jelenleg nagyon nehéz fizikai állapotok között dolgozik, ugyanakkor az ápolási színvonal nagyon magas, olyannyira, hogy tavaly elnyerték a legjobban ápoló kórház díját is. Most szerencsére a kormány egy olyan segítséget adott, aminek köszönhetően egy korszerű, XXI. századi intézmény válik a Szeretetkórházból. Ez egy hároméves fejlesztés, most kerültek sorra a pályázati kiírások, a szervezet az átláthatóságra és a szervezettségre kiemelten figyel.
Az önkormányzati választás kampányával kapcsolatban a Mazsihisz elnöke elmondta, a szervezet már jóval a kampány előtt kijelentette, semmilyen pártpolitikai ügyben nem kíván véleményt nyilvánítani, abba nem kíván beleszólni, sem beleavatkozni. Hozzátette, véleménye szerint ez egy jó döntés volt, ez nem az egyházak, felekezetek dolga. Minden oda nem illő mondta aggasztja a Mazsihiszt, de ezt a társadalomnak kell elrendezni, nekik kell kirekeszteni a kirekesztő gondolatokat, személyeket.

Az interjú a Halljad Izrael! 2019. október 11-i adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!

Olvasson tovább