Ezekben a napokban az ember legyen önző

Darvas István főrabbi beszélt a Jom Kipur ünnepéről, annak a lényegéről, tanításáról.
 

Jom Kipur napján Gma hatima tova köszönést használjuk, ezzel is kifejezik azt a reményüket az emberek, hogy ítélet, amit az Örökkévaló hozott az emberről, az számukra olyan lesz, amilyet szeretnének, ez azt is jelenti, hogy abban is reménykednek az emberek, hogy a táraiknak is kedvező ítéletben lesz részük, valamint azt, hogy mindezt a Jóisten úgy pecsételi be, hogy az elkövetkezendő év sikeres legyen.

Az emberek a nap beköszönte előtt könnyű böjtöt szoktak kívánni egymásnak, ennek kapcsán a főrabbi megjegyezte, jó szívvel csak annak tud ilyet kívánni, akiről feltételezi, hogy megtartja a böjtöt. Ez a kívánság nem azt jelenti, hogy az emberek vegyék könnyen a böjtöt, sokkal inkább arról, hogy legyen elviselhető ez a 25 óra. A böjt során szokás még birsalmát szagolgatni, amibe szegfűszeget szúrnak, egyesek szerint ezzel is az önsanyargatást lehet fokozni, mások szerint pedig a jó illatok elvehetik az ember éhségét. Darvas István elmondta, ennél praktikusabb okai vannak ennek, mégpedig az, hogy a jó illatokra is áldást kell mondani, s miután Jom Kipur napján az étkezésekre nem mondanak áldást, ezt lehet és kell is pótolni a jó illatokra való áldás elmondásával.
Az ünnep dallamvilágával kapcsolatban azt mondta el a főrabbi, hogy Jom Kipur napjára alapvetően mint egy szomorú ünnepre szoktak tekinteni, de a liturgia és a dallamvilág sem ezt mutatja, hiszen amennyiben ezt a napot az ember egy közösségben, egy zsinagógában tölti, akkor egészen megváltozik a véleménye. Mert ezen a napon a zsidók nem csak sanyargatják a lelküket, a testüket, hanem ilyenkor abban reménykednek, hogy ezen a napon engesztelést nyernek a Jóistentől és ehhez sok minden kapcsolódik, csak nem a szomorúság.

Jom Kipur napján az öltözék is különleges, hiszen az egyik előírása ennek a napnak, hogy nem szabad bőrcipőt viselni, azaz az emberek öltönyben és tornacipőben mennek a zsinagógába. A zsinagógában pedig fehér ruhát, kitlit viselnek a nős férfiak, a nőknek is fehér ruhában kell megjelenni, ez a szín a bűntelenség szimbóluma. Ennek értelmében ezzel is azt mutatják, hogy a következő évet, legalább a Jóisten előtt tiszta lappal kezdhetik az emberek.

Az interjú a Halljad Izrael! 2019. október 11-i adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!

Olvasson tovább