Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Megindult a fűtési szezon

Az október 10-i adás tartalmából.
 

Megindult a fűtési szezon, és ezt gyakran az orrunk is érzi, mert egyes kéményekből időnként fekete füst gomolyog, kellemetlen büdös szaggal beterítve a környéket. Ilyenkor mindenki számára nyilvánvaló, hogy valami olyannal fűtenek, amivel nem szabadna, és a háztartási hulladékok, a vizes fa égetése több szempontból is veszélyes. Legutóbb a Fejér megyei Mohán okozott lakástüzet.

December közepétől néhány almát vagy egyetlen fürt szőlőt sem lehet átvinni a szerb-magyar határon Magyarország irányába, az Európai Unió tagállamaiban alkalmazandó szigorítások miatt. Ennek célja a növénykárosítók terjedésének megakadályozása, de a rendelet miatt jelentős bevételtől eshetnek el a Vajdaságban az észak-bácskai homokvidék határmentén élő termelői.

Alacsony a szőlő ára a Mátrai és az Egri Borvidéken, de a termés is kevesebb a szokásosnál, hektáronként hatvan mázsa. A jelenlegi 80–90 forintos kilónkénti árral 5-600 ezer forintos bevételt tudnak elérni egy hektár szőlővel, míg kiadásuk egységnyi területre vetítve eléri a 7-800 ezer forintot. Családok megélhetése forog veszélyben.

Cseri Norbert és a felesége egy hirtelen ötlettől vezérelve vágtak bele néhány éve a borászatba. A nehéz kezdetek, az apátság pincészetében eltöltött gyakornoki idő, a sok tanulás és a kemény munka után most már egy stabil vállalkozást tudhatnak magukénak. Sőt, úgy tűnik, mindkét gyermekük a családi vállalkozásban szeretné majd elkezdeni a felnőtt életét.

Idén újra, immár második alkalommal szervezik Badacsonyban a Gasztrohegy programsorozatot, aminek célja, hogy az őszi téli, tavaszi időszakban is találjanak kínálatot az ide érkező vendégek.

Most van a daruvonulás a Hortobágyon, az őszi hajnalok és naplementék legszebb látványossága. Az északról érkező kecses madarak száma a napokban már elérte a 120 ezret és a számuk tovább emelkedik. Az élmény több ezer hazai és külföldi fotóst, illetve turistát vonz a pusztába, október utolsó hétvégéjén pedig, ismét megtartják az immár hagyományos daru ünnepet.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – október 10., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább