×

Kossuth Rádió

Felfedező a gazdaságról: Iskolai wifi és digitális analfabéták - Mit mér a DESI index?

Az október 11-i adás tartalmából.
 

Európában a digitalizációs fejlődést az úgynevezett DESI (The Digital Economy and Society ) index-szel mérik. Megmutatja, hogy az egyes országos miben állnak jól és hol vannak lemaradásban- mondta a minap egy konferencián Solymár Károly Balázs, az Innovációs és technológiai minisztérium helyettes államtitkára.
Már több, mint 4 éve, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elindította a Szélessáv. net oldalt. A szolgáltató független hazai hálózati referencia ponton minden piaci szereplő, (beleértve az internet előfizetőket, és a szolgáltatókat is) a hazai internetezés helyzetéről tájékozódni tud. Ez egyrészt jelent méréseket, másrészt pedig az internet használattal kapcsolatos műszaki információkat. Az oldal iránt kezdetektől folyamatosan nagy az érdeklődés, hiszen három típusú mérési eredményeket is mutat – mondja Gáspár Ernő, a NMHH főosztályvezetője.
A demográfiai helyzet miatt évente 40 ezerrel csökken a munkavállalók száma idehaza. Jelenleg a becslések szerint akár 200 ezer munkavállaló is hiányozhat a magyar gazdaságból. A munkaerőhiányt a cégek és a munkavállalók is érzik, ezért döntött úgy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetségével közösen javaslatokat, amolyan vitaanyagot dolgoz ki a munkaerő hiány kezelésére- – mondja Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

Hallgassa meg!

Felfedező – a gazdaságról – Kossuth – október 11., péntek, 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Szentgáli Edit

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább