Hajnal-táj: Rengeteg a vadbaleset

Az október 9-i adás tartalmából.
 

Már évek óta gondot jelent, hogy Miskolc belterületére betévednek a vaddisznók. Az idén már olyan sok vad járt a lakott területeken, hogy a vadásztársaság kilövési engedélyt kapott rájuk. Csakhogy ahol emberek járnak ott nagyon nehéz vaddisznóra lőni, így most az engedélyt visszavonták.

Rengeteg a vadbaleset, szerencsésebb esetben az állat is és a sofőr is megússza, legtöbbször a vad elpusztul és szerencsére ritka az, amikor a gépjármű vezetője sem éli túl a vaddal történő ütközést. A hazai vadak az állam tulajdonát képezik, ám ha elpusztul, akkor a vadászatra jogosultnak kell gondoskodnia az állat további sorsáról. Jelenleg a dámszarvasok barcogása jelent veszélyt az autósokra.

Idén is óriási érdeklődés övezte Mosonmagyaróváron az Apró kezek, csodakertek programsorozatot, amely 2011 óta ad lehetőséget az óvodásoknak és az általános iskolák első osztályosainak. A város önkormányzata 5 virágos – bronz minősítést nyert el a Virágzó Közösségek Nemzetközi szimpóziumán. A díjátadót Kanadában tartották, a rangos elismerést pedig a napokban mutatták be a hazai közönségnek.

Hosszú esztendők virágosítási, zöldítési munkáját, a Városgondnokság, valamint a lakó- és intézményi közösségek környezetszépítő tevékenységét díjeső ismerte el az elmúlt napokban Székesfehérváron. A kanadai virágosítási világversenyen elnyert két díj után Szfv lett a legvirágosabb magyar város is. Szfv képviselheti tehát Magyarországot a jövő évi eu-i virágos városok és falvak versenyén.

Magyarország legnagyobb összefüggő gesztenyése a Somogy megyei Iharosberény környékén található. Mivel a faluban szinte mindenkinek van gesztenyefája, így minden ősszel megszervezik a helyi gesztenyefesztivált. Idén is bemutatkoztak a termelők, akik szerint a termés jó minőségű, csak kevés, és sajnos most is alacsony a felvásárlási ára.

Időben elkezdődött és rendben folyik az őszi növények betakarítása, majdnem mindegyik növényünk jobb termést hoz az ötéves átlaghoz viszonyítva.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – október 9., szerda, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább