Kultúrpercek: 21. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Az október 3-i adás tartalmából.
 

Mától október 6-ig csodás hangversenyekkel várja a zeneszeretőket a 21. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál. A rendezvény háziasszonya a Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Vígh Andrea, ő adja a fesztivál nyitókoncertjét este 7 órától a Gödöllői Királyi Kastély, Díszterem és Lovardában.

Mahátmá Gandhi születésének 150. évfordulójára emlékezik ma Budapesten a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége. A Mahátmának, vagyis Nagy Léleknek nevezett Gandhi az indiai történelem egyik legfontosabb alakja, személye szinte összeforrt a független India ideájával. A Hopp Múzeum kertjében álló mellszobrát délután fél 4-kor megkoszorúzzák, azt követően, 4 órától pedig az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ művészei indiai táncokat és vallásos dalokat adnak elő. A rendezvény ingyenes.

Hajó a ködben. Závada Pál új regénye, melyet író-olvasó találkozó keretében ismerhet meg a közönség Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtárban. A Kossuth-díjas íróval Szekrényes Miklós beszélget, a kezdési időpont délután 5 óra.

Ma tartják Matúz Gergely Lex, rex, fex című operájának ősbemutatóját Budapesten, az Országos Idegennyelvi Könyvtár Dísztermében. Az egyfelvonásos, magyar nyelvű kamaraopera Victor Hugo A nevető ember című regénye alapján készült. Az este 6 órakor kezdődő hangverseny szereplői: Kővári Eszter Sára (ének), Iván Ildikó (ének), Matuz Gergely (fuvola), Györffy Gergely (hegedű), Kovács Miron (cselló) és Szakács István (zongora).

Mi újság, kuflik? címmel új magyar animációs filmet vetítenek mától a magyarországi mozikban. Az egész estés rajzfilm a 2017-ben bemutatott Egy kupac kufli című film folytatása. Az abszurd humorú kalandok során a kuflik különböző karakterük ellenére is képesek együtt megbirkózni a nehézségekkel. Az alkotók szerint így a történetek nemcsak a gyerekek, hanem az egész család, közösségek számára is: arra mutatnak példát, hogy a konfliktusok hogyan oldhatók humorral.

Rendhagyó ötlettel indítja az új évadot a Centrál Színház. A. R. Gurney drámáját, a Pulitzer-díjra jelölt Love letters-t viszik színre. A Szerelmes levelek különös színmű: egy férfi és egy nő öt évtizedet felölelő levelezése. Melissa és Andy naiv kisgyerekként kezdenek írni egymásnak, és bár az évek, évtizedek telnek, ők egyre csak leveleznek örömről, bánatról, szerelemről, életről, halálról. Magyarországon először a Centrál Színházban szólal meg a mű a szerző eredeti szándékai szerint, tehát úgy, hogy a leveleket minden este más-más színészpáros olvassa fel. Ma este 7 órakor Básti Juli és Stohl András indítja a sorozatot.

A Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja keretében megnyílt Fenyvesi Anna fotókiállítása. A tárlat a Rektori Hivatal Aulájában október 11-ig tekinthető meg.

A női lélek vágyódásairól, ragaszkodásról, csalódásról és bosszúságról is énekel ma este Debrecenben Tompos Kátya. A népszerű színésznő a második, Holdjárat c. lemezét mutatja be a Csokonai Színház Nagyszínpadán. A humorral fűszerezett dalok szövegét ő maga írta, a zeneszerző pedig Hrutka Róbert. A Holdjárat műsorában az új album dalai mellett természetesen a régi kedvencek is helyet kapnak. A koncert kezdési időpontja este 8 óra.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – október  3., csütörtök, 9:07

Szerkesztő – műsorvezető: Beslin Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább