Kultúrpercek: „Adjon esélyt az operának!"

A szeptember 26-i adás tartalmából.
 

Akik maradtak. Tóth Barnabás filmje, melyet Magyarország a jövő évi Oscar-díjra jelölt, mától látható a hazai mozikban. A történet egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találása a második világháború után. A film főszereplője Hajduk Károly és Szőke Abigél.

„Adjon esélyt az operának!” Ez a címe a MOMKult ma esti Opera StandUp-jának, amely rendhagyó módon igyekszik újszerű élményt nyújtani a műfaj kedvelőinek és az operától idegenkedőknek egyaránt. Az előadás során fény derül Don Giovanni hódításainak titkára és arra, hogy Georg Lucas nagy valószínűséggel Wagner reinkarnációja. Kiderül, miért a Figaro házassága a legnagyszerűbb opera, és hogy mi a közös Maradonaban és Pavarottiban. Az előadó a FareMido Operatársulat valamint Hábetler András operaénekes, operarendező, a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze.

Kerényi Imre Kossuth- és Jászay-díjas rendezőre, érdemes és kiváló művészre kiállítással és előadással emlékeznek ma a Balatonalmádiban található Magtár Rendezvényközpontban. A program szervezője a Veszprémi Petőfi Színház.

Szegeden, a Filharmónia orgonaesték sorozatában ad koncertet Pálúr János orgonaművész és a nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara. A Fogadalmi Templomban este fél 8-kor kezdődik a hangverseny. A művészek holnap (szept. 27-én) a pécsi Bazilikában is fellépnek ezzel a műsorral.

Az idei évadban is folytatódik a debreceni Csokonai Színházban a Kulisszák című sorozat. A ma esti beszélgetés Federico García Lorca Yerma című előadása köré szerveződik. Ráckevei Anna, aki a darab egyik szereplője is lesz, a rendezőt, a díszlet-és jelmeztervezőt, a koreográfust, valamint szereplőtársait kérdezi. A 18 órakor kezdődő rendezvényen a részvétel ingyenes, a helyszín a Horváth Árpád Stúdiószínház.

Mától október 6-ig tart a Szemrevaló Filmfesztivál, amely a német nyelvterület legújabb alkotásait mutatja be. A rendezvény helyszíne a Puskin mozi.

Lököttek. Ez a címe annak a francia vígjátéknak, amellyel megkezdődik a Karinthy Színházban a 38. évad. A történet egy pszichológus várószobájában kezdődik, ahol a hosszas várakozás alatt a páciensek beszédbe elegyednek egymással, előkerül egy Monopoly és spontán csoportterápia szerveződik. Laurent Baffie fergeteges komédiáját óriási sikerrel játsszák világszerte. A magyarországi ősbemutató szereplői Papp János, Marton Róbert, Pápai Erika, Balázs Andrea, Tenki Dalma, Baronits Gábor és Vertig Tímea, a rendező Kelemen József. A Lököttek nyilvános főpróbája ma délelőtt fél 11-kor, a bemutatója holnap este 7 órakor lesz a Karinthy Színházban.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – szeptember 26., péntek, 9:07

Szerkesztő – műsorvezető: Beslin Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább