Vers napról napra - 39. hét

A szeptember 22. és 29. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 23., hétfő:
Csoóri Sándor
„Élek, könnyülök, lassan fény leszek, / boldog kertekre bízom rá magam: / babvirágra, mályvára, nefelejcsre, / ők tudják jobban, merre visz utam”. –Csoóri Sándor. A költőt hallják.
„Boldog vagyok, mert szép a nyár/s végre nyűg nélkül lehetek./Ahhoz se kell most értenem,/mit a világból megvetek”
– Jók voltunk
– Rejtett önarckép
Csoóri Sándor mondta el verseit. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 24., kedd:
Vas István
„Vas István verseiből egy olyan ember szól, akinek legfőbb célja, hogy megértse önmagát meg a világot, s ezzel az eltökélt, következetes igényével bennem, olvasójában, felebarátjában természetes reményt, sőt hitet támaszt: hátha csakugyan megérthetem én is önmagam meg a világot…” – Réz Pál. Vas István verseit Bálint András mondja el
– A béke elé
– Szeptemberi jegyzetek (részlet)
– Nekem elég
Vas István verseit Bálint András mondta el. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 25., szerda:
Payer Imre Versmaraton 2019
„Mert nem folynak a napok, kizárólag erőből építem meg őket, idegen épület-tetőket” –Payer Imre. A költőt hallják. A felvétel a 2019-es Versmaratonon készült
– Fényből van a fal
– Valaki jár odafenn
Payer Imre mondta el verseit. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 26., csütörtök:
Tóth Krisztina Versmaraton 2019
„…ugye érted, megkell ott fenn az egyensúlyt találd. Leesni nem szabad, csak visszamászni” – Tóth Krisztina. A költőt hallják. A felvétel a 2019-es Versmaratonon készült.
– Reptér
– Tűztér
– Játszótér
– Tériszony
Tóth Krisztina mondta el verseit. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 27., péntek:
Takács Zsuzsa
“Minden igaz költészet kívülről megragadhatatlan, egyszeri sakkjátszma, mit csak utólag értékelhetünk. Ami bizonyosat nyitás után mondhatunk, nem több, mint hogy a játszma valódi. Valódi játszmának indul Takács Zsuzsa nyitása: egy valódi költészet széles és gazdag kombinációit, kibontakozását rejti magában” – Pilinszky János. Takács Zsuzsa verseit Cseke Péter mondja el
– Az emlékezés mikéntje
– Megfagyott tenger
– Egy ábránd vége
– Üdvözlégy utazás
Takács Zsuzsa verseit Cseke Péter mondta el. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 28., szombat:
Homérosz
A világirodalom arcképcsarnokát Homérosszal kell kezdeni. Legalábbis a mi számunkra, európai olvasók számára azt kell felidézni, amit a legrégebbi ismert nevű költőről tudunk, illetve tudni vélünk. Életéről egyetlen biztos adat se maradt fenn, a két eposz szerzője kapcsán jószerivel csak kérdéseket lehet feltenni. Homérosz közel háromezer éve közismert, de az se bizonyos, hogy élt. Vagy egy ember volt-e és nem több költő a Krisztus előtti évezred elején? Lehetséges, hogy Homérosznak nevezték azokat, akik hőstörténeteket énekeltek. Ez esetben a „Homérosz” szó nem emberi nevet, hanem irodalmi életformát, foglalkozást jelentett. De még az is lehetséges, hogy abban a korai időben több dalnoknak is „Homérosz” volt a neve. És idővel hét görög város is versenghetett, hogy melyikükben született minden hősköltészet legfőbb példaképe. – Hegedűs Géza Az ókori görög irodalom fennmaradt két eposzának egyikéből Mácsai Pál olvas fel részletet.
– Odüsszeia (részlet- ford. Devecseri Gábor)
Az Odüsszeia részletét, Devecsei Gábor fordításában Mácsai Pál olvasta fel. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 29., vasárnap:
Hárs Ernő
„Hárs Ernő volt az utolsó úr ezen a lassú elkopásra ítélt s nagy vonalakban még hagyományos berendezésűnek mondható magyar irodalmi palettán. Vele beszélgetve olyan érzése volt az embernek, hogy olyan valakivel társalog, akinek pongyola szó, lekerekítetlen mondat soha nem hagyja el a száját. Időtlen, „korokon kívüli”, de az is lehet, hogy minden korokon átívelő, az „örök” versen munkálkodó költő volt ő. – Kemsei István. Hárs Ernő verseit Mácsai Pál és Végvári Tamás mondja el.
– Szabadon
– Szép volt
– Szeptemberi fohász
Hárs Ernő verseit Mácsai Pál és Végvári Tamás mondta el. A műsort BM., Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth – Szeptember 22. és 29. között, 19:50

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább