Hajnal-táj: Mindenki tudja mi a kürtőskalács?

A szeptember 22-i adás tartalmából.
 

– Az egyik leginkább látványos képzőművészeti műfaj, amelyet a magyar Szent Korona ismeretlen készítői is alkalmaztak, a tűzzománc. Manapság főként ékszerek formájában, ritkábban műtárgyak által ismerjük a tűzzománcot. A szegedi Dugonics András Piarista gimnázium tanára, Barkos Bea képzőművész ezt a műfajt műveli már évek óta.

– Mindenki tudja magyar nyelvterületen, mi a kürtőskalács? Székelyföldön különösen kedvelik, sőt magukénak tudják a finom édes süteményféleséget, aminek a lényege, hogy kisodort szalagcsíkokat feltekernek egy kúp alakú fadorongra, majd cukorba forgatják és parázs fölött addig forgatják, amíg karamellizálódik a cukor.

– „Életmentő Üveg” néven üveggyűjtő kampányt szervez Kecskeméten a DTkH Nonprofit Kft. A kampány során szeretnék felhívni a figyelmet a háztartásokban keletkező csomagolóanyagok, kiváltképp az üveghulladék szelektíven történő visszagyűjtésének és hasznosításának fontosságára. Az akció keretében félautomata defibrillátort adományoznak, amelyeket kecskeméti közintézményekben helyeznek el.

– Nemzetközileg is hatalmas értéket képviselnek Átány néprajzi értékei, településszerkezete. Az 1950-es években Fél Edit és Hofer Tamás által végzett munka máig nagy jelentőséggel bír a hazai monografikus néprajzkutatásban és néprajzoktatásban. Ezeket a hagyományokat mutatják meg szeptember 22-én a településen.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 22., vasárnap, 5:00

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább