Kossuth Rádió

Kalendárium: Rembrandt halálának 350. évfordulója

A szeptember 19-i adás tartalmából.
 

Rembrandt halálának 350. évfordulója alkalmából kamara kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat, amely az egyik legnagyobb hatású holland művészre, mint mesterre és tanítóra hívja fel a figyelmet, Rembrandt rajzait és rézkarcait a tanítványok műveivel együtt mutatja be, így bepillantást nyerhetünk a 17. századi rajzoktatásba is. A kiállítás ma a Múzeum Plusz programban már megtekinthető, holnaptól pedig a nagyközönség előtt is nyitva áll. A tárlat kurátora Tóth Bernadett művészettörténész.

Holnap kísérik utolsó útjára Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a Bartók Rádió egykori vezetőjét, aki a XX. századi magyar kóruskultúra kiemelkedő képviselője volt. Műveit rendkívüli szuggesztivitással alkotta. Ezek között vannak oratóriumok, kórusművek, dalok, kamara- és zenekari darabok, szimfonikus- és versenyművek is. Kocsár Miklós még 2013 decemberében, a 80. születésnapján vallott munkájáról.

Felvételről hallhatjuk Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőt, a nemzet művészét, aki életének 86. évében, augusztus 29-én hunyt el. Temetése holnap délután fél 3-kor lesz a Farkasréti temetőben. Mi itt, a Kossuth Rádióban saját kompozíciójával, a Kányádi Sándor verseire komponált Három nőikar egy részletével búcsúzunk tőle A nyíregyházi Pro Musica Leánykar énekel, vezényel Szabó Dénes.

Csak tiszta forrásból. Ez is lehetne a mottója a Kecskeméti Népzenei Találkozónak, amelyet idén már 29. alkalommal rendeznek meg. Kicsiknek és nagyoknak szeretnék bemutatni azokat az adatközlőket, akik még átadhatják közösségben tanult dalaikat. A rendezvény helyszíne a kecskeméti Hírös Agóra.

A fehéroroszországi Bresztben 24. alkalommal rendezték meg a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztivált. Magyarországot a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Csehov: Ványa bácsi előadása képviselte, amely a szakmai zsűri döntése alapján elnyerte a legjobb produkciónak járó díjat. A társulat alig ért haza a turnéról, máris készül egy újabbra. Veres Emese-Gyöngyvér a váci színház igazgatójával, Kis Domonkos Márkkal beszélget.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – szeptember 19., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Beslin Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább