Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Sajtmanufaktúra Vászolyban

A szeptember 20-i adás tartalmából.
 

Még több nemzeti érték kap helyet
Bővül a zalaegerszegi Falumúzeum, ám a fejlesztések komoly előkészületeket igényelnek. Éppen a felmérés és a tapasztalatcsere volt a célja annak a konferenciának, ahol a szabadtéri gyűjtemények képviselői adtak számot legújabb beruházásaikról. A falumúzeum két napos szakmai rendezvényén egyebek mellett a zalai fejlesztési terveket is ismertették. Varga Tünde összeállítása.

Hallgassa meg!

Emlékek között a Viski Károly Múzeumban
Ha valahol elkezdődik egy építkezés, előtte hónapokig régészeti bejárás és feltárás zajlik, majd a lelet a múzeumba kerül. A kalocsai Viski Károly Múzeumban is rengeteg népvándorlás és honfoglalás kori régészeti leletet, népművészeti emléket lehet megnézni. A Néprajzi gyűjtemény a 19. század közepétől napjainkig mutatja be a kalocsai népviselet különböző korszakainak emlékeit. A múzeumban Istella Tímea tárlatvezető kalauzolta Deák Dórát.

Hallgassa meg!

Európa hírű a Strázsahegyi pincesor
Nemhogy Magyarországon, de sehol Európában nem található még annyi pince egy helyen, mint a monori Strázsa-hegyen. A löszös talajba vájt pincefaluban közel száz építészetileg értékes, eredeti állapotát megőrzött, valamint 130 részben már átalakított, ugyanakkor építészetileg értékesnek tekinthető épület található. Ezek ma a családi borozgatás helyszínei. Kiss Attila helytörténésszel készült Horváth Katalin felvétele.

Hallgassa meg!

Kapás a nyírségi víztározón
Nyíregyházától néhány kilométerre találhatók az 5-6 hektáros Császárszállási tavak. A víztározó a horgászok kedvence, mivel a partról és a stégről egyaránt jól lehet horgászni a keszegre, amurra, balinra, csukára, pontyra és még lehetne folytatni. A szép természeti környezetben, távol a világ zajától mindig ülnek kint kapásra váró horgászok. Zsoldos Barnabás felvétele.

Hallgassa meg!

Jó hír a bringásoknak
Naponta rengeteg ember teker át Körmend egyik legforgalmasabb vasúti átjáróján, a Mátyás király utcában, így Körmend Város önkormányzata, a Győr-Sopron-Ebenfurt Zrt és a helyi civil szervezetek együttműködésével tovább fejlesztik az átkelőt. Ma átadják a külön sorompóval és jelzőfényekkel működő kétirányú, kerékpáros forgalomra alkalmas átkelőt. Fekete László interjúja.

Hallgassa meg!

Készül a zalai almalé
A nagyüzemi gazdaság helyett a természetre bízzák a gyümölcstermesztést a zalai Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány bemutató kertjében. A terület megvásárlásakor találtak rá az elhanyagolt almásra, amit megpróbálnak azóta is tudatosan, ökoszemlélet mentén gondozni, mintegy példát mutatva az érdeklődőknek, hogy így is lehet. A gyümölcsöt éppen most szüretelik és préselt alma levet készítenek belőle. Klein Ákossal, az alapítvány ügyvezetőjével Varga Tünde beszélgetett.

Hallgassa meg!

Egyszer volt ilyen piac Fehérváron
Termelői kóstoltatót szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete Székesfehérvár belvárosában. A cél az volt, hogy a helyi termelők bemutathassák termékeiket a helyi biopiacon kívül is, valamint, hogy a fiataloknak is kedvet csináljanak a kertészkedéshez, termeléshez. Benkő Andrea riportja.

Hallgassa meg!

Sajtmanufaktúra Vászolyban
Reményik Kálmán korábban közgazdász volt, aztán életmódot és lakhelyet váltott. Ma sajtokat készít a Balaton északi partján egy alig több mint 200 lelkes faluban Vászolyon. Az általa alapított sajtmanufaktúrában Papp-Nánási Gabriella járt.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 20., péntek, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Pilisi Csenge

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább