Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Élményszüret az Egri Borvidéken

A szeptember 16-i adás tartalmából.
 

Veleméri templom
Vas megyében, az Őrségben található Magyarország talán legkülönlegesebb 13 századi temploma, a veleméri. Az aprócska templom különlegessége, hogy freskóinak 60 százaléka épen maradt, és ezeket a különlegesen elhelyezett ablakokon át beszűrődő fény világítja meg a jeles napokon, a liturgiának megfelelően. Szabóné Németh Ilona gondnok mutatta be a különös kis templomot Gergó Juditnak.

Hallgassa meg!

Tüzesól Tiszacsegén
Tiszacsegén is évszázadokon át szokásban volt, hogy a férfiak és az idősebb fiúk kint aludtak az istállóhoz épített lakrészben az úgynevezett a tüzelős-ólban. Így őrizték az értékes állatállományt. A település egyetlen megmaradt tüzelősólát 1997-ben vette meg a helyi önkormányzat az egykori tulajdonostól. A szépen felújított épület ma mindenki előtt nyitva áll. Pilisi Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Hétvégi piac a közmunkások termékeiből
Immár hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit Miskolcon az a kétnapos rendezvény, mely arra hivatott, hogy bemutassa a közfoglalkoztatás során előállított termékeken keresztül a közfoglalkoztatási program értékteremtő jellegét. Mert, ahogyan a megnyitón elhangzott a közfoglalkoztatottak igenis fontosak a társadalom számára. A kis falvak polgármesterei a közfoglalkoztatás keretében legtöbben gazdálkodnak. A kiállított áruk pedig árulkodnak, hogy értékteremtő munkát végeznek a közmunkások. B Tóth Erika járt a megnyitón

Hallgassa meg!

Ismét támad a selyemfényű puszpángmoly
A 2000-es évek elején Kínából behurcolt kártevő az idei nyáron is nagy pusztítást végzett, sőt végez a bukszus bokrokban. Bozsik gazda rovata.
Libamáj fesztivál volt a hétvégén a Vajdahunyad várban. Aki erre járt megkóstolhatta a sült libacombot a frissen sült libatepertőt és a lúd legértékesebb részét a libamájat, ami Hungarikum. Magyarország ma világelső a hízott máj előállításában, libamáj termelése meghaladja Franciaországét, minősége pedig világszerte elismert. Horváth Katalin összeállítása.

Hallgassa meg!

Élményszüret az Egri Borvidéken
Ragadj metszőollót, szedd tele vödrödet szőlővel, préseld ki, töltsd le és vidd haza! Így lesz idén Leányka mustod, az Almagyar dűlőről – először hirdetett élményszüretet az egyik egri pincészet a hétvégén. A jelentkezők megtudhatták, mit is jelent elválasztani a fürtöt a tőkétől. Mit is jelent, elindítani a szőlőt a pincébe, hogy borrá váljon. Pilisy Csenge riportja

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 16., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább