Kultúrpercek: 60 éve halt meg Jávor Pál

Szeptember 7-i adás tartalmából.
 

Ingyenes szabadtéri fesztivállal kezdődik holnap az idei Bartók Világverseny, amelyet ezúttal zongoristáknak rendez a Zeneakadémia. Délután 4 órától a Liszt Ferenc téren – az egyetem fiatal tehetségeinek tolmácsolásában – népzene, dzsessz és Bartók-zongoradarabok várják a közönséget. Késő délután nyilvános sorsoláson dől el, hogy a versenyzők milyen sorrendben vesznek részt az egyes fordulókban.

Ma és holnap még látható az „Aleppó. Háború. Újjászületés. – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában” című fotókiállítás Budapesten, a Párbeszéd Házában. Solymári Dániel humanitárius szakember, publicista és Bielik István fotóriporter máshol még sosem látott képei révén a látogató testközelből nyerhet bepillantást a szíriai háború borzalmaiba és a forradalom alatt nyújtott humanitárius munkába, és felhívja a figyelmet a világ fájdalmaira.

60 éve halt meg Jávor Pál, korának ünnepelt színésze, aki 1944-ben a nyilasok börtönébe került, mert nem volt hajlandó elárulni zsidó származású felesége tartózkodási helyét. Ezzel megkezdődött egy több hónapos kegyetlen játék élettel és halállal. A fogságról Pozsgai Zsolt írt és rendezett színdarabot. Egyszemélyes előadás ez, mégis úgy tűnik, mintha másodmagával lenne a színpadon a Jávor Pált alakító Szőke Zoltán. A monodrámát ma este, majd 13.-án és 14.-én mutatják be a gödöllői Kastélyszínházban.

A régi Szobori búcsúk hangulata elevenedik meg holnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A rendezvény ingyenes.

A Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját idén ismét új helyszínen, a nyíregyházi Skanzenben rendezik meg. Délelőtt 10 órától este fél 7-ig portán tizenöt zenekar gondoskodik a muzsikáról, ott lesz többek között a Bazseva, a Bürkös, a Tükrös, a Bakator és a Khamoro zenekar, de tánc- és énektanítás, hangszerbemutató, mese, kézművesség és vásár is várja a közönséget.

Dusha Béla és Dusha -Mezei Annamária kiállításának, amely a szegedi Új-Zsinagógában tekinthető meg. A fotóművész-házaspár a tárlattal a 140 évvel ezelőtti szegedi nagy árvízre emlékezik.

Idén Kecskemét ad otthont Magyarország legnagyobb rockzenei flashmobjának, ahol több mint 500 zenész fog egyszerre, egy helyen játszani. A kétórás óriáskoncertre külföldről is érkeznek zenészek. 80 énekes, 90 basszusgitáros, 100 dobos és 250 gitáros játszik majd el 12 számot, hazai és külföldi slágereket egyaránt. A KecskemétRock helyszíne a Benkó Zoltán Szabadidőközpont, a kezdési időpont délután 2 óra.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – szeptember  7., szombat, 9:07

Szerkesztő – Műsorvezető: Beslin Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább