×

Kultúrpercek: HATÁROK! HATÁROK?

A szeptember 11-i adás tartalmából.
 

Ma kezdődik és szeptember 22-ig tart az idei HERBSTGOLD őszi fesztivál, amelynek mottója: HATÁROK! HATÁROK? A kismartoni Esterházy-kastélyban megrendezett programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál a Pan’o Gusto fesztivál kulináris élvezeteivel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

Ma 16 órakor mutatják be Gerő András „Hit, illúziókkal” c. könyvét Habsburg Történeti Intézetben, Budapesten. A kötet fejezetei kivétel nélkül hitről és illúziókról szólnak. Arról, hogy 1914-ben a politika elhitette az emberekkel: a magyarok érdekében áll a háború. Arról, hogy 1918-ban úgy vélték: a világháborús vereségnek nem lesznek hosszú távú következményei. Arról, hogy azt gondolták: a történelmi Magyarország megőrizhető, és arról is, hogy lehetséges a sikeres újrakezdés, feltéve, ha a hitünktől nem, de illúzióinktól képesek vagyunk megválni.

„Mert bennem már minden rossz véget ért”. ENEMVÉ 2.1, vagyis Nagy Magyar Versek a Várkert Bazárban a Várkert Irodalom részeként. A havonta jelentkező irodalmi sorozat idén szeptemberben a második évadát kezdi meg, hogy ismét elvarázsolja nézőit. Minden alkalommal más a szervező gondolat, de minden alkalommal közös, hogy három ismert színművész, és egy népszerű zenész áll színpadra. A mai, 19 órakor kezdődő Nagy Magyar Verseken a katasztrófákról, a munkáról, a valóságról, a sérülésről, a lélekről, a lelki bajokról, a fájdalmakról, a számokról, az Ikertornyokról lesz szó. Az est háziasszonya: Ugron Zsolna, a közreműködő színművészek pedig: Balsai Móni, Jordán Tamás, Vecsei H. Miklós.

Mától újra várja a filmkedvelőket a Faludi Ferenc Akadémia DO-KU Filmklub, amelynek őszi helyszíne a Premier Kultcafé. Ma este 18.45-kor PAPP GÁBOR ZSIGMOND KETTÉVÁLT ORSZÁG c. dokumentumfilmjét vetítik le.

Ma 19 órakor mutatják be a Gyöngyhajú lány balladája című musicalt a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. Az előadás egy fiatal lány felnőtté válásán, első nagy szerelmi csalódásán keresztül idézi meg a Balaton-part és a tó ősi mitikus legendáit. Mindenkiben ott van a szunnyadó gyermek, így a tündérmeséket a felnőttek is szeretik, csak be kell őket csomagolni “felnőtt köntösbe”. Erre vállalkozott az Omega együttes és az ExperiDance alkotócsapata, amikor gondos tervezés és aprólékos munka után ismert és kedvelt musical színészek főszereplésével színpadra állította első közös darabját.
Az előadásban felcsendül az Omega együttes valamennyi jól ismert slágere, mint a Trombitás Frédi, a Régi csibészek, az Ezüst eső, a Petróleumlámpa vagy a Gyöngyhajú lány.

Ma este 20 órakor ad koncertet korosztályának egyik legjobb európai blues-rock gitárosa Julian Sas az Analog Music Hallban. A 49 éves holland zenész már öt alkalommal szerepelt a paksi Gastroblues Fesztiválon az elmúlt években. Budapesten már 12 év is eltelt azóta, hogy láthatták őt rajongói, ezért is kihagyhatatlan ma esti lemezbemutató koncertje.

Ma kezdődik és szept. 15-ig tart a Visegrádi Négyek országainak zongorafesztiválja Sárospatakon. 16 koncerttel, négy helyszínen ünneplik ezt a csodálatos hangszert a hazai és nemzetközi zenei élet legkiválóbb művészei.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – szeptember  11., szerda, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Gödöllei Anna

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább