×

Kultúrpercek: Sissi haláláról látható monodráma Gödöllőn

A szeptember 10-i adás tartalmából.
 

Erzsébet királyné, Sissi haláláról látható ma monodráma Gödöllőn. Sissi halála Magyarországot is mélyen megrázta, történetét egy monodrámában örökítette meg Nógrádi Gábor. Az előadást ma este felolvasószínházban láthatják Gödöllőn, Sissi kedvenc kastélyában. A címszereplő Huszárik Kata.

Fotókiállítás és videó vetítés látható a fővárosi Karinthy Színházban a nemrég 70 éves születésnapját ünneplő Karinthy Mártonról. Az idén 38. évadját megkezdő igazgatót rokonok, barátok, pályatársak köszöntötték a teátrum ünnepségén.

A MÁV Szimfonikus Zenekar havi egy alkalommal jelentkező Szeretethang-sorozatának ma lesz az idei első foglalkozása. Délután 6 órától klasszikus kamarazenével várják a várandós anyukákat, hiszen a magzat hallása a 20. hétre már kialakul, így megélhetik az első közös zenei élményeket. A zenés foglalkozás helyszíne a MÁV Szimfonikusok próbaterme a VIII. kerület, Múzeum utca 11. szám alatt.

Tóth Barnabás Akik maradtak című háborús filmjét nevezi Magyarország jövőre a 92. Oscar-díjra. A rendező szinkrontolmácsokról szóló Susotázs című rövidfilm vígjátéka tavaly felkerült a 10 legjobb előszereplős alkotás közé az Oscar szűkített listájára. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a nemzetközi film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2018. október 1 – 2019. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

Budapesten tegnap óta tart a megmérettetés a Bartók Világversenyen, melyet idén zongoristáknak hirdetett meg a Zeneakadémia. A fiatal művészek, akik a világ 14 országából érkeztek, az elődöntőn Bartók és Dohnányi zongoradarabjaiból, Brahms balladáiból és Liszt etűdjeiből állíthatják össze legfeljebb 20 perces repertoárjukat. A 3. elődöntő ma 14 órakor kezdődik a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében. Az intézmény online platformjain élő közvetítésekben is követhetik a programokat.

A Melodika Projekt Zenekar az új tanévben is folytatja ifjúsági ismeretterjesztő koncertsorozatát, a Filharmónia Magyarország és a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából. Az elmúlt tanévben közel 10.000 általános- és középiskolás diákhoz jutottak el. Idén is igyekeznek minél több fiatalnak megmutatni, hogy a klasszikus zene nem mindig olyan nagyon komoly.

Ma kezdődik a Budapesti Műszaki Egyetemen az immár hagyományos Egyetemi Napok rendezvény, ezúttal 13. alkalommal. Az este 6 órakor nyíló fesztivál péntekig tart majd. Fellép többek között Horváth Tamás, az Intim Torna Illegal, a Kelemen Kabátban és az Animal Cannibals. Budapest legnagyobb hallgatói fesztiválja idén is vár mindenkit egy utolsó bulizásra.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – szeptember  10., kedd, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: 
Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább