×

Kultúrpercek: A pécsi Zeneszüret Fesztivál

A szeptember 6-i adás tartalmából.
 

Színes programokkal várják a kicsiket és a nagyokat a pécsi Zeneszüret Fesztiválra, melynek középpontjában idén a népzene áll. Ma a Népek zenéje-a népzene világa koncerten megismerhetik Kéméndi Tamás trióját, és lesz egy előadás is a sarkvidéki rénszarvastartó számok énekes hagyományairól.

Alexander Ekman Episode 31 című, a New York-i Juilliard School végzős növendékeinek készített látványos koreográfiáját mutatja be 1st Steps elnevezésű új, modern estjén ma este 7-től a Magyar Nemzeti Balett. Az Erkel Színházban szeptember 18-ig öt alkalommal látható előadásban Johan Inger, Jiří Kylián és Hans van Manen népszerű repertoárdarabjai is szerepelnek. A 18 táncossal színpadra állított produkcióban többek közt a klasszikus és a modern balett, a sztepp, a jazztánc és a groovy dance elemei ötvöződnek.

Három helyszínen filmek, közönségtalálkozók, kiállítások, színházi előadások várják az érdeklődőket a szeptember 8-ig tartó 2. Győri Filmnapokon, amelynek keretében a klasszikus és közönségfilmektől kezdve az animációs filmeken át az underground filmekig minden megtalálható lesz a vásznon.

A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara BSc 4. évfolyamos hallgatóinak kaposvári helyszínekre készített építészeti terveit mutatják be mától Kaposváron, az Együd Árpád Kulturális Központban.

Humormorzsák címmel Diós Magda munkáiból nyílik kiállítás az Agria Park Galériájában. Az egri karikaturista számtalan újságban, köztük 1999-ig, a lap megszűnéséig a Ludas Matyiban publikált. Grafikáit több alkalommal mutatta be már be Egerben, Debrecenben, Budapesten és Párizsban is.

Ma kezdődik az Ízek – Korok – Hangulatok kulturális és gasztronómiai fesztivál , amelyet már 7. alkalommal rendeznek meg Esztergom történelmi városrészében, a Vízivárosban. Ezúttal a XVII. századi Bocskai-kor világába kalauzolják el az érdeklődőket. Az Erzsébet parkban izgalmakkal teli lovagi tornát, vívást is láthatnak, aki pedig részese szeretne lenni az eseményeknek, az magára öltheti a végvári vitézek ruházatát vagy bekapcsolódhat a tábori életbe. A háromnapos rendezvényen a hazai könnyűzene ikonikus előadói lépnek majd a nagyszínpadra.

Idén is megrendezi a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Budavári Önkormányzat a Szentháromság téren. Mától vasárnapig a könyvkiadók bemutatkozása mellett számos kulturális program várja az olvasóközönséget a Budai Várban. Az idei Könyvünnep a 30 esztendeje elhunyt Márai Sándor előtt tiszteleg, a rendezvény díszvendége az írófejedelem szülővárosa, Kassa. A Budavári Önkormányzat kiállítással tiszteleg az idén februárban elhunyt Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt. A kulturális fesztivál minden este koncerttel zárul.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – szeptember  6., péntek, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: 
Zsoldos László

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább