Kultúrpercek: Budapesti Klasszikus Film Maraton

A szeptember 4-i adás tartalmából.
 

A „Hősök tere – Száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós” című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan filmklubot szervez a Bajor Gizi Múzeum, amely a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum együttműködésével valósul meg. A sorozat havi több alkalommal várja a mozirajongókat az egykori Bajor-villában. Ma 14 órakor az 1947-ben forgatott és 1948. január 1-jén bemutatott Valahol Európában c. filmet vetítik, amelyet Radványi Géza rendezett.

Október 6-ig látogatható Szabó Ottó képzőművész, művésznevén „Robotto” tegnap megnyitott kiállítása az Óbudai Társaskör pincegalériájában. Címe: Mesterséges Evolúció. A tárlat azért is érdekes, mert Szabó Ottó maga is a robotok világából érkezik, s mindennap látja őket munkája során. A kiállítás nem azt hivatott bemutatni, hogy a robotoké a jövő, hanem, hogy a robotok már köztünk járnak.

Több mint 100 film klasszikust, köztük 21 frissen restaurált, egész estés magyar alkotást vetítenek le a ma kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon. A 8 napos, több helyszínen zajló nemzetközi fesztiválon Jankovics Marcell Fehérlófia című rajzfilmje és az első magyar rockopera, az István, a király filmváltozata is látható lesz. A filmmaratonhoz az MTVA is csatlakozott.

Ma 18 órakor dr. Török József teológus, egyháztörténész, egyetemi tanár nyitja meg az Érdekességek a Krisztinavárosi templom történetéből című kiállítást Budapesten, a Tér-Kép Galériában, . Az október 18-ig megtekinthető tárlat ingyenes.

Ma 19 órakor Szirtes Edina Mókus és társai adnak koncertet a Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában Budapesten, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében. A Szirtes Quintet magyar költők ismert verseivel lép színpadra, a zenét Szirtes Edina Mókus írta. Érzelmekkel mélyen átitatott koncertre számítsunk örömről, bánatról, küzdelemről és a mindent átfogó mély szeretetről, amelyhez a szavakat a magyar költők adják. Néha túláradóan őszinte, néha hihetetlenül pörgős és játékos, de minden pillanatában magával ragadó örömzene ez, amelynek előadásában kitűnő muzsikusok segítik a zeneszerzőt.

Ma 20 órakor ad koncertet az idén 10 éves E.K.Avenue (Í KÉJ ÍVENNYÚ) zenekar a Budapest Jazz Clubban. A különleges jazz/r’n’b formáció énekese Kertész Erika, akivel
egy hosszabb beszélgetést hallhatnak a Kossuth Rádió Kalendárium c. műsorában ma délután, a fél 4-kor kezdődő hírek után.

Vasárnapig tart a Vidéki Színházak Fesztiválja a budapesti Thália Színházban, ahol hét nap alatt kilenc előadást láthat a közönség. Ma 19 órától a Győri Nemzeti Színház művészei: Heltai Jenő A tündérlaki lányok című művét adják elő Forgács Péter rendezésében. A történet szerint Boriska – apjuk halála után – három lánytestvére, a tündérlaki lányok és édesanyjuk eltartója lesz. A lány egy gazdag báró kitartottjaként mindent megtesz családjának boldogulásáért, akik ezt gondolkodás nélkül elvárják és elfogadják tőle. Egy napon azonban Boriska szerelmes lesz. Döntenie kell, mi a fontosabb számára: a saját vagy szeretteinek boldogsága. Eközben a legkisebb lány, Sári furcsa megoldást eszel ki.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – szeptember  4., szerda, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: 
Veres Emese Gyöngyvér

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább