×

Kultúrpercek: Szegedi Ifjúsági Napok

Az augusztus 28-i adás tartalmából.
 

Rács mögött, Prága’89 címmel kerekasztal beszélgetést tartanak ma 17 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. 1989. augusztus 21-én több ezer ember, köztük magyar és lengyel fiatal tüntetett Prágában a Varsói Szerződés öt tagállama 1968-as csehszlovákiai beavatkozásának évfordulóján a kommunista rendszer ellen. Sok embert letartóztattak, köztük magyarokat is. Tóth Eszter Zsófia történész, a Veritas Intézet munkatársa Deutsch Tamással, a FIDESZ-KDNP Európa Parlamenti Képviselőjével, Pesty László dokumentumfilmessel és Mitrovits Miklós történésszel, a korabeli Csehszlovákia szakértőjével, polonistával beszélget. A program regisztrációköteles.

Ma kezdődik és szombatig tart a SZIN. A Szegedi Ifjúsági Napokon több száz fellépő lesz, mások mellett koncertet ad Rúzsa Magdi, a Honeybeast, Szabó Balázs bandája, Majka, Jamie Winchester & a Hrutka Róbert Band és a Wellhello is.

Ma 18 órakor nyitják meg a Kanizsa Fotóklub tagjainak „CIÁN” c. kiállítását a Hevesi Sándor Művelődési Központban, Nagykanizsán. Az 1956 szeptemberében alakult Nagykanizsai Fotóklub aktívan részt vesz a Magyar Amatőr Fotóművészeti életben. A szeptember 20-ig megtekinthető fotókat a magyar fotográfia tiszteletére állítják ki.

Balatonlellén egy héttel tovább marad a Magyar Nemzeti Cirkusz, amely a 25 éves jubileumi előadását mutatja be ma este 8 órakor.

A nyár folyamán ma este tartják az utolsó Helikoni éjszakát a Festetics-kastélyban, Keszthelyen. A koncerttel, fényjátékkal színesített múltidéző kastélylátogatás 20 órakor kezdődik. Először Prof. Laki Krisztina opera- mesterkurzusa részeként legkiválóbb tanítványai adnak koncertet Mezei Pál zongoraművész közreműködésével, majd korhű ruhába öltözött tárlatvezetők kíséretében tekinthetik meg a kastélyt.

Ma 20 órakor Kedvenc dolgaim címmel ad koncertet Szulák Andrea a Tokaj Fesztiválkatlan színpadán. Ezen az estén az énekesnő életének fontos pillanatait villantja fel a tőle megszokott könnyed stílusban, zongora kísérettel.

Ma két rendhagyó tárlatvezetés is lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban: 18 órakor „A kamera poétája – André Kertész a PIM gyűjteményeiben” című kiállításról E. Csorba Csilla kurátor mesél. Ezt követően 19 órakor pedig „Bútorok: az írók és a bútorművészet rejtett világa” címmel Zeke Zsuzsanna kurátor és Lovay Zsuzsanna PhD művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum Bútorgyűjtemény főosztály-vezetője tart tárlatvezetést a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 28., szerda, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: 
Gödöllei Anna

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább