×

Kultúrpercek: Kézműves tábor a barcasági csángóknál

Az augusztus 29-i adás tartalmából.
 

Kezdődik a XXI. Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál a Klebelsberg Kultúrkúriában. A 10 órától kezdődő rendezvényen fellép többek között a németországi meersburgi fiúzenekar meg a pénzügyőr zenekar, este pedig a Sebő együttes tárogatómuzsikáját hallgathatják meg az érdeklődők.

Kézműves tábort szerveztek a székelyudvarhelyi Artera Alapítvány, valamint a budapesti Hagyományok Háza munkatársai a barcasági csángóknál. A cél megismerkedni a különleges helyi viseletekkel és textíliákkal. Az erdélyi alkotók egyúttal vizsgafeladataikat is teljesítik, hogy a Hagyományok Háza tanúsítványát megszerezzék.

Ma még látható a Grenzfälle – Határesetek című kiállítás az Osztrák Kulturális Fórumban. A vasfüggöny lebontása 30 éves évfordulójának alkalmából szervezett kiállítás a vasfüggönnyel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik és különösen a fiatalabb generáció megszólítására törekszik. A kiállító művészek: Csáki László, Horváth Orsi, Péter Ildikó, Marko Rodics.

Három szín címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Mai Manó Házban. A tárlat középpontjában Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909 és 1915 között a cári Oroszországban készített színes fotográfiái, a korai színes fényképezés területén elért izgalmas eredményei állnak. Az orosz fotográfus képei mellett a kiállítás kortárs művészek alkotásait is bemutatja.

Ma délután nyílik Finta József Kossuth-díjas építész kiállítása a Várnegyed Galériában. A Valahonnan valahová című tárlatot Szakonyi Károly író nyitja meg, és szeptember 28-ig tekinthető meg.

Három új bemutató és vendégszínházi előadások is szerepelnek a pécsi Bóbita Bábszínház idei terveiben.

Civil falu is segíti a fesztiválozók szórakozását a tegnap kezdődött és szombat éjszakáig tartó Szegedi Ifjúsági Napokon. A Partfürdőn idén is jelen van számos ifjúsági civil szervezet és kulturális intézmény, köztük a szegedi Somogyi Könyvtár.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 29., csütörtök, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: 
Veres Emese Gyöngyvér 

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább