Kultúrpercek: Megkezdődött a Magyar Állami Operaház idei erdélyi turnéja

Az augusztus 27-i adás tartalmából.
 

Megkezdődött a Magyar Állami Operaház idei erdélyi turnéja, a Gördülő Opera című rendezvény. Színpaddá alakítható kamionjával a társulat már bemutatta magyar nyelven a többi között Donizetti Szerelemi bájital című vígoperáját. Ma Déván az Operaház művészei átadják a saját ajándékaikat Böjte Csabának és árváinak, amit a gyerekek énekes előadással viszonoznak. A témáról bővebben is hallhatnak délután fél 4 után a Kalendáriumban. Most röviden mesél minderről Bernáth Éva operaénekes, ötletgazda.

A BMC Nemzetközi cimbalomversenyének keretében ma este 8 órától a Lukács Miklós nevével fémjelzett Cimbiózis trió, valamint a Cimbiózis 5tet lép közönség elé az Opus Jazz Club-ban. A trió a hazai jazz színtér egyik legeredetibb formációja, amely a kísérletezéstől és az új utak keresésétől se riad vissza. Az esti koncerten júniusban rögzített, legújabb lemezükből játszanak, kvintetté bővülve pedig a tavaly megjelent Lux et Umbra élőben viszonylag ritkán hallható anyagából kap ízelítőt a közönség.

November 30-ig még lehet jelentkezni a Rákóczi Szövetség pályázatára. A szervezet a Kárpát-medencei helyi- és ifjúsági szervezetei számára a Rákóczi-emlékév alkalmából írta mi a versenyt, azzal a céllal, hogy minél több településen, intézményben emlékezzenek meg a Nagyságos Fejedelemről. Az Országgyűlés – adózva a Rákóczi-szabadságharc emléke előtt – megszavazta, hogy 2019. II. Rákóczi Ferenc emlékév.

A Rajkó Zenekar és Népiegyüttes ismét várja Önöket folklórestjére. A világon egyedülálló művészeti együttes, amelynek tagjai fiatal táncosok és zenészek, 1952-ben alakult. A zenekar tagjai az évszázados hírű cigányzenész-dinasztiák ősi zenei tehetségét és hagyományait őrzik, a táncosok pedig fő művészeti águk, a néptánc mellett otthon érzik magukat az operett, a balett és modern táncok világában is. A Táncegyüttes és a Rajkó Zenekar leggyakrabban közös előadásokon, turnékon szerepel, egész estét betöltő folklórműsorával. Mai fellépésük este 8 órakor kezdődik a fővárosban, a Duna Palotában.

Különleges kiállítással várja a látogatókat Veszprémben a Várban lévő Dubniczay Palota Teguláriuma. A gyönyörű épület pincéjében kapott helyet az írott, karcolt, sablonban készült monogramos, pecsétes, címeres téglákat és különleges tetőcserepeket bemutató tárlat, amely a római kortól napjainkig mutatja be az agyag alapú építőanyag felhasználását, valamint a téglagyártás régi eszközeit. Az épület falai közt több témát mutatnak be, a többi között az Irokéz gyűjteményt.

Ma kezdődik a BuSho Rövidfilm Fesztivál Budapesten. A rendezvény központi helyszíne a Vörösmarty mozi, este pedig a DocuArt Kocsiszínben folytatódnak a programok, ahol a zsűri nyilvánosan konzultál, illetve további filmválogatások tekinthetők meg. A fesztivál ugyanakkor Szegedre, Szolnokra, Szombathelyre és a magyarkanizsai Kultúra moziba is eljut. Három kategóriában lehetett jelentkezni, maximum 30 perces alkotásokkal.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 27., kedd, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő.: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább