×

Kultúrpercek: Csak a zongora

Az augusztus 24-i adás tartalmából.
 

A Független Színház Magyarország idén harmadik alkalommal, augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.

A III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál előadásaira az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben, valamint az RS9 Színház Vallai kertjében várják Önöket. Ma 18 órakor a So kheren amenca! /Örök nyaralás! c. darabot láthatják az Eötvös 10-ben.

Igazi csemegét hallhatnak ma 19 órakor Budapesten, a Máriaremetei Templomkertben.
A legmagasabban fekvő magyar városból, Szentegyházáról érkezik a méltán nagyhírű Gyermekfilharmónia, a „Fili”, amelynek vezetője a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Haáz Sándor zenetanár. A Fili rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1982 óta már több mint 1000 koncertet tartottak, 1990 óta minden nyáron külföldi, főleg anyaországbeli hangversenykörútra utaznak. A száznegyven fős együttest száz kórustag és negyven zenekari tag alkotja. A repertoár rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.

A rendezvény ingyenes, a szervezők adományokat gyűjtenek, a felajánlásokat a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Gyermekkórusa és Zenekara kapja majd meg.
Tegnap kezdődött el és vasárnapig tart a Nemzetközi Fúvós Napok elnevezésű rendezvénysorozat Pakson. A közönség a fuvolától kezdve a tubáig számos fúvós hangszerrel találkozhat.

Csak a zongora – Pure Piano ma 20 órától a Tokaj Fesztiválkatlan színpadán. A Pure Piano koncerteken Havasi Balázs azt mutatja be, hogy egyetlen művész és egyetlen zongora a 21. században is elegendő ahhoz, hogy napjaink közönségét mélyen meglepje, lenyűgözze és szórakoztassa. A zeneszerző-zongoraművész a zenei tételek előtt beavatja a közönséget a művek keletkezésének hátterébe, és a hozzájuk kapcsolódó történetekbe, egy igazán bensőséges hangulatot teremtve, amelyet a műsorhoz külön létrehozott digitális fény- és látványvilág tesz teljessé.

A népzenéé a főszerep ezen a hétvégén Egerben. A XXIII. Egri Népzenei Gálán és Aranypáva Nagydíjas Versenyen magyar és nemzetiségi népzenei együttesek mutatkoznak be, valamint fontos szerepet kapnak a szakmai előadások is. A második napon színes gálaműsor zárja a rendezvényt, amelyről rádiófelvétel készül.

A solymári Nemzetközi Gospel Fesztivál a kulturális életéről méltán ismert település egyik legnagyobb hagyományú, és legismertebb rendezvénye. Az ún.„Gospel-olimpia” számtalan magyar és nemzetközi együttesnek ad alkalmat a megmérettetésre, sok hazai gospelegyüttest indított el a siker felé. A műfaj legnagyobb hazai rangadója idén 19.alkalommal várja az érdeklődőket solymári Templom előtti téren ma 15 órától.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 24., szombat, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Gödöllei Anna

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább