Kultúrpercek: Arcus Temporum kortárs művészeti fesztivál

Az augusztus 23-i adás tartalmából.
 

Ma kezdődik a XV. alkalommal megrendezett Arcus Temporum kortárs művészeti fesztivál a Pannonhalmi Főapátság szervezésében. A háromnapos összművészeti rendezvény programja a szerzetesi imádságok ritmusa köré épül, és a Főapátság 2019-es kulturális évadának „Csend” tematikája is kiemelt szerepet kap majd.

Mától várja Önöket Nyíregyházán a VIDOR Fesztivál. Az esemény az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény, amelyen rangos színházi és filmes programokat kínálnak az érdeklődőknek. A város főtere a fesztivál idejére az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként mintegy 3-4 ezren nézhetik meg az elmúlt év új magyar filmjeit. A rendezvényen gazdag utcai, bábszínházi és képzőművészeti programok is lesznek.

Tegnap volt a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja. A Gulag Alapítvány pályázatot hirdetett középiskolásoknak, „Gulag történetek – feldolgozhatatlan múlt” címmel. A cél, hogy a fiatalságot bevonják az emlékezési és feldolgozási, feltárási folyamatba. Különböző műfajban (tánc, zene, irodalom, fotó, rajz, festmény stb.) várnak pályaműveket, amelyek a fiatalság szemével mutatják be a Gulag történéseit.

Országos Diákfilmszemlét tartanak Budapesten az Aranytíz Kultúrközpontban. De tart még a pár napja kezdődött Aranytíz Sárkány Nemzetközi Sakkverseny is, és folyamatosan zajlanak a tánccal kapcsolatos rendezvények is.

Szamárfül Családi fesztivál kezdődik ma Pécsett, a Zsolnay Negyedben, a rendezvény egészen vasárnapig tart. Az első ízben 2012 nyarán megszervezett programsorozat középpontjában idén, hetedik alkalommal is a gyerekek, a család, a közös játék és az élmények állnak. Pécs kulturális városrésze az iskolakezdés előtt óriási játszóházzá változik, ahol a kézműves és zenei foglalkozások mellett zenés és bábszínházi előadásokra is ellátogathatnak az érdeklődők.

Még mindig várja a látogatókat a Balaton-parti helyszíneken az Érdi Tamás zongoraművész által megálmodott Klassz a pARTon sorozat. Az immár ötéves fesztivál keretében egészen szeptemberig a Balaton északi partján, Almádiban, Tihanyban, Füreden, Keszthelyen és számtalan kis faluban ismét heteken át szólt és még szól a klasszikus zene. Holnapután Több húron pendülünk címmel lesz a Vászolyi Katolikus Templomban koncert, Érdi Tamás pedig szintén aznap a közeli Dörgicsén lép fel egy orosz esten.

Mától szombat estig várja a látogatókat a Fonyódi Harcsafesztivál. A kikötői színpadon, pompás illatok és ízek közepette, vidám és családias hangulatban kóstolhatják meg a vendégek a harcsából készült ételeket. A vásári hangulat és a gasztronómia mellett főzőverseny, több színpadi program, koncert, tánc, gyermekprogram és játszópark gondoskodik a kellemes időtöltésről. A fesztivál látogatása ingyenes. A rendezvény nem csupán népszerűsíteni kívánja a hazai halfogyasztást, hanem felhívja a figyelmet az élővizek védelmére is.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 23., péntek, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább