Kultúrpercek: Ötödik Kulturális Filmek Fesztiválja

Az augusztus 22-i adás tartalmából.
 

Még lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára Orosz Ákosra és Király Attilára a megújult www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatóak le a szavazatok egészen augusztus 25-én éjfélig. Mintegy 32 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három idei jelöltet, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes. A Kaszás Attila-díjat 2019-ben is az Országos Színházi Évadnyitó keretében adják át, amelyet a Pesti Magyar Színházban rendeznek meg augusztus 30-án.

Ma kezdődik az ötödik Kulturális Filmek Fesztiválja Szatmárcsekén, ahol ismét a hagyományőrzésen van a hangsúly. A versenyfilmek helyi kulturális értékeket mutatnak be, ezek által pedig átélhetjük táji értékeink, hagyományaink megőrzésének fontosságát. A fesztivál egyik alapítóját Bolyáki Attilát hallják.

Kezdődik a Bőköz Fesztivál, amely négy ormánsági kistelepülés immár országosan is ismert összművészeti rendezvénye. Minőségi programokkal és kulturális innovációkkal indul útjára negyedik alkalommal az ország egyetlen karbon-mentes fesztiválja. A 25 helyszínen 80 programmal – 400 fellépővel és kiállítóval – várják a fesztiválozókat. Jelen lesz a Pécsi Tudományegyetem is több programmal. Szabó Attila, a PTE Protokoll és rendezvény irodájának munkatársa.

Fotókiállítás nyílt a dél-tiroli Toblachban Eötvös Loránd 1875-1915 közötti sztereofényképeiből. Eötvös Loránd 42 nyarat töltött a Keleti-Dolomitokban, ahol számtalan képet készített. A Toblach-i könyvtár vezetője, Edith Strobl az Eötvös Loránd-emlékév weboldalán felismerte Eötvös 3D fényképeinek helytörténeti jelentőségét, és javasolta a tárlat megrendezését. Az Eötvös-kiállítás része az alpesi turizmus 150 éves történetét bemutató rendezvénysorozatnak, amelyet a „Drei Zinnen” (Dráj Cinnen) UNESCO-világörökségi listára való kerülésének 10. évfordulója alkalmából rendeztek meg.

Fakított helyek címmel nyílt meg Tolnai Imre kiállítása a veszprémvölgyi volt jezsuita romtemplomban. A hely ihlette alkotásokat szeptember 7-ig lehet megtekinteni, hétköznap 7-15.30 óra között. Tolnai Imrét hallják.

Augusztus 22-25. között rendezik meg ötödik alkalommal a Gyüttment Fesztivált a Szekszárd melletti Sötétvölgyben. A rendhagyó, környezettudatosságra épülő rendezvénysorozaton különféle workshopokkal kerülhetnek közelebb a látogatók a nulla hulladék szemlélethez, természetes építészeti vagy gazdálkodási tudásra tehetnek szert, de számos akusztikus koncertet is meghallgathatnak. A folyamatos elfoglaltságokat családi- és gyermekprogramok, helyi termelői piac vagy helyismereti túrák egészítik ki.
„Az Erő legyen veled!” Ezzel a hívószóval készülnek ma Óbudán a Platán Könyvtárban. Lelkes galaxis megmentőket várnak, ahol lézerkardot lehet ragadni, a csillagokkal lehet ismerkedni. Sokszínű kreatív, ügyességi, logikai, koncentrációs játékokkal várják délután öt órától a gyermekeket és a szülőket egyaránt. Budai Csilla könyvtáros.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 22., csütörtök, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő 
Veres Emese Gyöngyvér 

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább