Kultúrpercek: Ismét Pécsett szegik meg a Magyarok Kenyerét

Az augusztus 20-i adás tartalmából.
 

Nemrégiben Magyar Örökség – díjjal tüntették ki a Felvidéken született Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Szvorák Katalin népdalénekest, aki augusztus 18-án Fülek Város Polgármesteri Díját kapta meg, és ma veheti át a Szentendre díszpolgára címet is. Legutóbbi albuma a Dalüzenet címet viseli, amelyet ma délután 5 órától Szentendrén hallhat tőle a közönség.

Országszerte számos kulturális eseménnyel köszöntik államalapításunk napját. Egyik legjelentősebb nemzeti emlékhelyünkön, Ópusztaszeren reggel 8 óra óta programok várják a látogatókat.

Ma ismét Pécsett szegik meg a Magyarok Kenyerét. A különleges, Pécsről indult kezdeményezés keretében évek óta a Kárpát-medence magyar gazdái, cégei küldenek búzát. Ebből az őrölt lisztből készül a közös kenyér, a Magyarok Kenyere. Az ünnepélyes kenyérszegés melletti játékos – zenés programok háziasszonya Sebestyén Márta Kossuth-és Liszt-díjas népdalénekes lesz. Ma egyébként a Székesegyház ingyenesen látogatható 9.00-tól 11.00-ig és 13.30-tól 15.00-ig. Az ünnepet a Ghymes együttes Kézfogás című koncertje zárja 20.30-tól, a Séta téri színpadon.

A Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesében, amely ma díjmentesen látogatható, olyan eredeti levéltári anyagokat tekinthetnek meg a látogatók, amelyeket csak augusztus 20-án tárnak a nagyközönség elé. Előadások lesznek a Pannonhalmi kiváltságlevélről, a Szent László-féle összeíró oklevélről és Szent Imre palástjának egy darabjáról is. Délután fél 4-kor kezdődik Almásy László Attila orgonaművész koncertje a Szent Márton-bazilikában, este 8 órától pedig Mácsai Pál előadásában Szent István király Imre hercegnek szóló intelmeit hallgathatják meg a látogatók.

Koncerttel köszönti államalapításunk ünnepét a Margitszigeti Szabadtéri Színpad is. A Tolcsvay – testvérek Magyar Mise c alkotása visszatér a szigetre, Tolcsvay László Magyar Rapszódia c. művének viszont ősbemutatója lesz.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 20., kedd, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő
: Nagy Margit

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább