Kultúrpercek: Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

Az augusztus 17-i adás tartalmából.
 

A Hagyományok Háza várja a családokat a Mesterségek Ünnepe hosszú hétvégéjén a Budai Várban, ahol nem csupán a szövés, a fonás és a nemezelés fortélyait lehet kipróbálni, hanem a kézműves és játszóházi foglalkozásokon is részt vehettek, és több ízben is átélhetik az élőszavas mesemondás varázslatos világát.

Baráth Gábor, Gajdos Zsuzsa, Váncsa Boglárka Eszter, Széles Zsolt, Panák Annamária. Öt ifjú, aki kézművesként tegnap átvehette a Népművészet ifjú mestere címet. Munkájukat a Népi Iparművészeti Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők egészen szeptember végéig.

Amíg az országban már sokfelé készülnek augusztus 20-ra, az Államalapító Szent István ünnepére, Bugacon tegnap óta tart az V. Ősök Napja, A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek, íjász programok, valamint a magyar –hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek.

Ma még megtekinthetik Az ismeretlen Görgei című kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban. Radnóti Klára történész, szakmuzeológus, a kiállítás kurátora vezetésével megismerhetik Görgei valós alakját, pályafutását, majd megítélését és annak változásait.

Különleges zenei meglepetéssel jelentkezik a Hírös Hét Fesztivál Kecskeméten. A város szimfonikus zenekara a kicsik legnagyobb kedvenceit öltözteti komolyzenei köntösbe. Szűts Apor vezényletével felcsendülnek majd a legnépszerűbb mesék dallamai, és a Star Wars-rajongók kedvencei is. Az előadás alatt hatalmas LED-kivetítő biztosítja majd a nem mindennapi vizuális élményt Kecskemét főterén este 7 órától.

Új dallal jelentkezett a Fool Moon Vokálegyüttes egyik tagja, Mészáros Tamás. A szerzemény címe: Bármikor IGEN!

A Filharmónia Magyarország szervezésében Pécs után Szegeden is elhangzik Mendelssohn-Bartholdy: Op. 36-os Paulus oratóriuma. Az Orgonapont sorozatban megvalósuló koncert fellépői: Kovács Ágnes szoprán, Balogh Eszter alt, Megyesi Zoltán tenor, Najbauer Lóránt basszus, valamint a Purcell Kórus és a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara, vezényel Vashegyi György. A szegedi hangverseny helyszíne a Rókusi Templom, a kezdési időpont este fél 8.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 17., szombat, 9:07

Szerkesztő-műsorvezető: Beslin Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább