Kultúrpercek: A természet színei a néphagyományban

Az augusztus 15-i adás tartalmából.
 

Mária ünnepet tartanak ma Esztergomban. A rendezvényen látható a Debreceni Virágkarnevál egyik száraz virágokból készült kocsija is, amely a szent koronát ábrázolja, és amely Csíksomlyón már felvonult.

A természet színei a néphagyományban címmel nyílik ma délután 5 órakor kiállítás a hagyományok Házában. A tárlat olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miképp kapcsolódik India Székelyföldhöz, mi a közös egy székely festékes szőnyegben és egy bengáli patachitrában, mit jelentenek a megfestett színek, történetek, valamint hogyan használják a művészek a természet színpalettáját? Az új időszaki kiállítás szeptember végéig látható Budapesten az I. kerületben a Corvin téri Budai Vigadóban.

Ma kezdődik a 47. Tokaji Írótábor, amely egészen vasárnapig tart majd. A rangos irodalmi rendezvény idén is meghirdette a „Szétszóródás előtt – Irodalom és művészet 1918-1920” című tanácskozást. Ebben a Nagy Háború lezárulásától a trianoni döntésig terjedő időszak művészeti és irodalmi vonatkozásait elemzik. A tanácskozás helyszíne a Tokaji Ferenc Gimnázium és Kollégium.

Holnapután lép fel a Tokaji Fesztiválkatlanban ,a Zempléni Fesztivál keretében a Budafoki Dohnányi Zenekar . Ez a legnagyobb szabadtéri koncerthelyszín a rendezvénysorozatban. Ezen az eseményen a zenekar filmzenéket játszik majd.

Nemzetközi kulturális fesztivál kezdődik Csernelyen, ahol az éppen ma 50 éves Woodstocki Fesztiválra emlékeznek. Az augusztus 20-ig tartó rendezvény a zene, tánc, színház, film, alkotó művészet, kézműves alkotások, gasztronómia bemutatásával színes programokat vonultat fel a V4 országok bevonásával.

Az ELTE Füvészkertben a Nemzetközi Gitárestek sorozat részeként ma este Tim Williams ad koncertet. Eddig amerikai, belga, japán, tajvani és osztrák gitárosok léptek színpadra az exkluzív koncerthelyszínen. A házigazda Tom Lumen szólógitáros.

EcoPunk találkozó kezdődik ma Terényben, a rendezvény egészen vasárnapig tart majd. A látogatók a szabadban gyűjthetik be a hétköznapok ökológiájával kapcsolatos legfrissebb, minőségi ismeretanyagokat, amelyekhez eddig egyáltalán nem vagy csak négy fal között, neon fényben férhettek hozzá. A szabadtéri kötetlen “konferencián” egyszerre több színpadon tartanak interaktív előadásokat, vitákat, workshopokat a legismertebb hazai és nemzetközi előadók.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – augusztus 15., csütörtök, 9:07

Szerkesztő: Felszeghy Csaba
Műsorvezető: Beslin Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább