Vasárnapi újság: A 10. éve elhunyt Cseh Tamásra is emlékeznek a KŐFESZT-en

Az augusztus 4-i adás tartalmából.
 

dr. Kovács Emőke-Balatoni séta. Hamarosan megkezdődnek a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elő rendezvényei. A pályázatot Veszprémnek, vélhetően, azért sikerült elnyernie, mert nemcsak a királynék városával számoltak, hanem a közeli balatoni régióval.

A gyulafehérvári érsekség csíksomlyói gyűjtőlevéltárába/könyvtárába egy ősnyomtatvány kerül be egy falusi paplakról. A történetét és értékét mesélik: Bernát Rita a levéltár vezetője és Muckenhaupt Erzsébet régikönyv – szakértő.

Szabados György történész, a szegedi egyetem kutatója a Kettős honfoglalásról. Kik éltek a Kárpát-medencében a 17. században? Kikkel találkoztak itt a honfoglaló magyarok.

Hegyiné Gödri Anikó 101 éves – a Trianon előtt felvidéken született félig székely néni, nem szívesen beszél sem a cseh, sem a román megszállásról, mert azt mondja nincs már értelme semelyik nemzetet sem szidni. Inkább az élet dicséretéről, tiszteletéről beszél.

Babucs Zoltán hadtörténész – A Nemzeti Hadsereg 100 évvel ezelőtti megalakulásáról

Fabinyi Tamás evangélikus püspök

Kiszelly Zoltán politológus- Orbán Viktor – Ursula von der Leyen találkozó- a kormány kitart Trócsányi László volt igazságügyi miniszter biztosi jelölése mellett. Az Európai Bizottság új elnöke szerint új megoldások kellenek a migrációs hullám kezelésére is. Milyen változásra számíthatunk?

Magyar szakember Újlaki Ákos dolgozta ki azt a stratégiát, amely alapján Szlovákiában megreformálják az egészségügyi ellátó rendszert. A koncepció kialakításánál figyelembe kellett venni, hogy a büdzsé sokkal több pénzt sem tud adni az egészségügynek.

Jegyzet- gondolatok a frankfurti gyilkosság kapcsán

Csúri Ákos- A 10. éve elhunyt Cseh Tamásra is emlékeznek a KŐFESZT-en

Kedvenc borával és tortával ünnepelik ezen a hétvégén a 156 évvel ezelőtt született Gárdonyi Gézát az egri vármúzeumban. Sz. Király Júlia, irodalomtörténész, a Gárdonyi hagyaték gondozója.

Mónus József az íjjal való távlövés és célba lövés sokszoros világbajnoka is ott van a Hajdúk világtalálkozóján ezen a hétvégén. Hitvallása szerint a mában is történelmet kell írni a múlt tiszteletéért.

Ferkó Zoltán, aki bő 10 éve már a csángók anyanyelvhasználatáért biciklizett, most a Kőrösi program keretében fél évet Svájcban töltött, és könyvet is írt a svájci magyarokról „Levelek Zürichből” címmel.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Vasárnapi újság – Kossuth – augusztus 4., vasárnap, 6:00

SzerkesztőHorváth Ágnes

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább