Vasárnapi újság: Háromnapos konferencia Washingtonban

A július 21-i adás tartalmából.
 

Kilenc települést köt össze az idei Tour de Tisza-tó, amely 65 km-es kerékpártúrával és hajón megközelítve mutatja be nem csak a térség értékeit, hanem azt is, hogy nem kell ahhoz koncertterem, hogy fantasztikus operamuzsikát hallgassunk.

Mit jelent egy hét Rákóczi földjén a világ távoli pontjáról érkezett magyar gyökerű fiataloknak? A Rákóczi Szövetség Diaszpóra táborát rendezik a héten Sátoraljaújhelyen.

Bartha Lajost, a jegybank ügyvezető igazgatója- Nem kell sokat várni arra, hogy ha a jövőben pénzt kell átutalnunk valahova, ezt már mobiltelefonon is megtehetjük. Ennek egyik előfeltétele az azonnali átutalási rendszer, vagyis az 5 másodpercen belüli pénzmozgás kiépítése. De mit jelent majd mindez a hétköznapokban, az emberek életében?

Bödök Gergely a Clio Intézet történésze – 1919 júliusában a Tanácsköztársaság végnapjait élte. Ráadásul az Antant a Forradalmi Kormányzótanács lemondását követelte. Volt-e forgatókönyve a magyar bolsevikoknak egy esetleges bukás esetére? Hogyan ítéljük meg ma a Tanácsköztársaság 133 napját?

Hidvéghi Balázs a Fidesz európai parlamenti képviselője – harcias őszre számít, de megelőlegezett bizalommal van von der Leyen asszony felé. Úgy tűnik újra gondolják a bevándorlás kérdését is, és több tiszteletre számíthatnak a közép-európai országok.

A német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke csak nagyon szűk többséget szerzett. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű bizottságról. A szavazás után várható brüsszeli és itthoni kilátásokról beszél Simon János és Mráz Ágoston Sámuel politológus.

Háromnapos konferencia Washingtonban, a konzervativizmusról. Vendég volt John Bolton is , a témák között szerepelt a nacionalizmus, pozitív értelemben, mint a szuverén államok politikájának természetes része. Így előadások hangzottak el az Európai Unió politikájáról, a többi között arról, hogy a migráció és az iszlamizálódás, hogyan erősíti a nemzeti érzelmeket, miért nem tudnak az európai konzervatív pártok és mozgalmak igazi alternatívát kínálni a baloldal bevándorlás-politikájára.

Csizmai Gábor, az NKE Amerika Tanulmányok Kutató Központjának munkatársa- Mozgalmas hetet tudhat maga mögött az amerikai elnök. Hétfőn úgynevezett bizalmatlansági indítványt terjesztettek be ellen a demokrata képviselők, de végül nemcsak a republikánusok, de még a demokraták egy része is elutasította azt.

Bán Mór (János) író, újságíró – Mi történt pontosan Nándorfehérvárnál 1456 július 4 és 21 között, miért nem tudtak összefogni az európai hatalmak? Hogyan befolyásolta Hunyadi történelmi diadala az európai történelmet?

Bencze Izabella: Civil mozgalom indul, hogy az eredeti Erkel- Himnuszt használjuk, ami már a verbunkos ritmus miatt is dinamikus, és van benne harangszó Nándorfehérvár emlékére.

Hallgassa meg IDE KATTINTVA a teljes adást!

Vasárnapi újság – Kossuth – július 21., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: Horváth Ágnes

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább