Határok nélkül: Az egykori kassai Honvéd-szobor története

Százéves titokról lebbenti fel a fátylat a Határok nélkül szombati, júniusi 29-ei adása! A Kossuth Rádió hallgatói szakértők segítségével eredhetnek nyomába az egykori kassai Honvéd-szobor történetének!
 

A Honvéd-szobrot, két fiatal szobrászművész, Horvay János és Szamovolszky Ödön alkotását közadakozásból állíttatták fel a kassai polgárok 1906.szeptember 9-én. A tíztonnás, bronzból öntött szobor két alakja: egy ’48-as honvéd katona és az őt vigasztaló, bátorító kuruc vitéz volt. A történelmi távlatokat átívelő, szimbolikus jelentésű mű 1919-ben elpusztult.

A Henszlmann Imre Történeti Társaság elnöke, Halász György helytörténész mesélt város emlékezetének szerves részét képező szobor történetéről. „ A II. Rákóczi Ferenc fejedelem örök nyughelye fölött őrködik a Szent Erzsébet-székesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm. A mellette álló Mihály-kápolna déli oldalán, Magyarország felé nézett a szobor, amelynek helyén jelenleg egy neogótikus szökőkút áll. Az eredeti szoborra egykori helyén már semmi sem emlékeztet, de a hely a figyelmes szemlélő számára felfedezhető.” Minden nagyobb politikai változást a szobrok pusztulása követ. „Az első áldozatok!”- fogalmazott a helytörténész. Hozzátette, hogy helybeli szakértők erősen szorgalmazták a Nagy Lajos király által adományozott, ma kőtalapzaton álló kassai címer felállítását.

A szobor talapzatának hatalmas kövei a Hernád –folyó árteréből kerültek elő, sok év rejtőzködés után. Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábort is szervező Sine Metu Polgári Társulás elnöke egy a felvidéki szoborsorsokat kutató, készülő kiadvány kapcsán aktív részesévé vált a talapzatot képező, nagyméretű, mívesen megmunkált kövek kiemelésének és méltó helyükön történő bemutatásának az Erzsébet utcában, a kassai Magyar Jelenlét Házának kapualjában.

Súlyosan sérült a templom tetejének pléhborítása Versecen! – súlyosan megsérült a tető pléhborítása- megjelent a Felvidéki fürdők lexikonának újabb kiadása, benne Erzsébet királyné fotói Bártfáról, melyekkel másnapra fürdőruha- és kalapdivatot teremtett – Ötven éve készíti fotóit Lennert Géza, nyugalmazott újvidéki újságíró – Emlékkövet helyeztek el Gácson, Csontváry Kosztka Tivadar egykori patikáján.

A mostanában fújó, orkánerejű széllökések alaposan megrongálták Bánát legnagyobb és legszebb templomának tetőzetét, melynek pléhborítása sürgős javításra szorul. A verseci plébános, Palatinus Alen atya Kónya-Kovács Otíliával osztotta meg a részleteket.

A Könyvhét forgatagában, ahol még a tűző nap és a rekkenő hőség ellenére is tömegek voltak kíváncsiak az könyvújdonságokra és szerzőikre. Nagy Zoltán a Felvidéki fürdők lexikona című könyvével volt jelen a budapesti Könyvhéten, amely teljes képet kíván adni a térség fürdőiről a lengyel határ menti Bártfafürdőtől egészen a Duna vonaláig: Komáromig, Dunaszerdahelyig és Párkányig.
Ötven éve készíti képeit Lennert Géza, nyugalmazott újvidéki újságíró, a fotóművészet nemzetközi mestere. A jubileum kapcsán beszélgetett a „fotográfia nagykövetével” portré, akt és víz alatti fényképezésről, valamint a fotósok és újságírók közötti szinergiáról Ternovácz István.

Emlékkő, rajta a festő ismert önarcképének gravírozott mása díszíti ezután a Losonc melletti Gácson a „Napútfestő” Csontváry Kosztka Tivadar egykori patikáját a művész halálának 100. évfordulóján. Az eseményről és Csortváry mai felvidéki jelenlétéről Böszörményi Istvánt kérdezte Tarnóczi László.

csontvary önarckep

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – június 29., szombat, 18.30-19.00.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább