×

Kultúrpercek: Szombat délutántól Múzeumok Éjszakája!

A június 20-i adás tartalmából.
 

A nyári turistaszezonban is várja állandó és időszaki kiállításaival a látogatókat a keszthelyi balatoni Múzeum. Nemrég nyílt meg Rejtélyes gyűjtemény címmel egy helyi zsidó család örökségéből rendezett tárlat, de még látogatható szintén augusztus végéig a Zsolnay lányok néprajzi gyűjteményének vándorkiállítása.

Megemlékezést tartanak ma Csontváry Kosztka Tivadar festőművész halálának 100. évfordulója alkalmából. Délutáni 5 órakor a művész, a Fiumei úti temetőben lévő sírjánál lesz megemlékezés. Fellép Tolcsvay László, Sinkovits Vitay András, beszédet mond Waszlavik László Magyar Arany Érdemrendkeresztes Csontváry-kutató, valamint Balázs Sándor művészeti író. Csontváry Kosztka Tivadar festőművészt 1919 június 20-án érte a halál Budapesten.

Ma este fél 9-kor kezdődik az Egerváry Esték című színházi sorozat az Egervári Várkastélyban. A Várszínházban az idei Nyári szabadtéri színházi előadások, fedett nézőtérrel, a Turay Ida Színház vendégjátékával valósulnak majd meg. Ma este a Hyppolit a lakáj kerül színre, az előadás holnap és holnapután is látható, majd ezt a darabot többi közt az Ártatlan vagyok, a Cabaret, és a Balkán Cobra követi. Az Egervári Várkastély festői környezetet biztosít az nyári szabadtéri színházi előadásoknak.

Ma este nyílik a Műcsarnok kamaratermében a “Frida országa, Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái” című tárlat. A kiállításon este 7 órakor Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója mond beszédet, megnyitja Bánki Éva író, irodalomtörténész.

Szombaton este koncertezik a Benczúr Házban a Virtuózok Kamarazenekar és Szűts Apor zongoraművész, aki a csapatban karmesterként és zeneszerzőként tevékenykedik, valamint a produkciók zenei vezetésével is foglalkozik. Szűts Apor 2014-ben a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutatóban 2000 jelentkező közül a legjobb 9-ig jutott korcsoportjában. Azóta folyamatosan koncertezik zenészkollégáival és önállóan.

Ma este 8 órakor kezdődik Balatonfűzfőn a Beach Fesztivál. Az esemény egész hétvégén tart majd. Az immár 7. alkalommal megrendezett fesztivál két színpaddal, számos hazai és nemzetközi fellépővel, koncertekkel, extra dekorációval, új helyszínekkel, fedett táncterekkel és számos sporteseménnyel várja az érdeklődőket.

Szombat délutántól a Múzeumok Éjszakája rendezvényen számtalan kiállítóhely várja a látogatókat országszerte, ahogyan a keszthelyi Kályhák Háza is. “A kályha szeme” című egyéjszakás kiállításon két alkotó, egy kályhakészítő és egy fotográfus gondolatai kapcsolódnak össze. Szalay Imre kályhacsempéiben Horváth Krisztina kísérleti fotográfiának befagyasztásával jön létre egy tárlat, melyet a közönség kézmelege tehet majd láthatóvá, megidézve ezzel a kályhacsempék és a képpel való találkozás közös történetét.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – június 20., csütörtök, 09:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább