Kultúrpercek: Búcsú Térey János írótól

A június 18-i adás tartalmából.
 

Kantáták hangzanak el ma este a Budavári Bach Fesztiválon. A rendezvényt a Budavári Evangélikus Templom számára 2017-ben épített orgona kapcsán hívták életre. A reformáció 500. évfordulója alkalmából elkészített nyolc tonnás hangszer Magyarország legnagyobb barokk orgonája, amelyen ma Bach-kantáták csendülnek fel. Közreműködik a bécsi Musica Vivax Wien barokk zenekar.

A Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, műfordító, Buda Ferenc a hétvégén az Ünnepi Könyvhét keretében mutatta be új verseskötetét előbb Kecskeméten, majd Budapesten A Ha csak estig című kötet a költő legújabb alkotásait tartalmazza.

Vincze Ottó: Vigyázz, nagyfeszültség! című tárlata mától tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban. A barokk épület belső udvarába tervezett szabadtéri mű sodronykötelekre függesztett, légi akadályt jelző, piros gömbök sorozatából áll. A könnyen olvasható, látványos térinstalláció a múzeumi működés és a környezetvédelem komplex gondolatköreit népszerűsíti.

Új, állandó kiállítás emlékezik Szmoljanban Nagy László költőre. Magyar részről a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia anyagi támogatásának köszönhetően létrejött a költő életét és munkásságát bemutató korszerű, multimédiát is magába foglaló állandó kiállítás, amelyet ma délután nyitnak meg ünnepélyesen.

A neves erdélyi író, szerkesztő, közíró, Kacsó Sándor írásait tartalmazó köteteit mutatták be tegnap a Magyar Nemzeti Levéltárban. A két könyv Kacsó Sándornak a második világháború előtti publicisztikájából, illetve az 1940–1945 közötti dél-erdélyi prózájából, verseiből nyújt bőséges válogatást.

Kiállítás nyílt a XXXII. Országos Faragópályázat alkotásaiból a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet mestere emlékére. A három évente megrendezésre kerülő pályázatra 2019-ben kiemelkedően sok alkotás érkezett 56 alkotótól, akik közül az id. Kapoli Antal vándordíjat Nesó Sándor, a Népművészet Mestere kapta egyedi stílusú tárgyegyütteséért kapta.

Ma 14 órakor vesznek végső búcsút Térey János írótól Budapesten, a Farkasréti temetőben. Barátai és kollégái nevében Csaplár Vilmos és Spiró György búcsúzik, majd Nagygéci Kovács József és Kovács Gergely református lelkész hirdet igét a ravatalnál és a sírnál.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – június 18., kedd, 09:06

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Veres Emese Gyöngyvér

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább