Kultúrpercek: Csáth Géza halálának századik évfordulója

A június 14-i adás tartalmából.

Szilágyi István Katlanváros című könyvét mutatják ma be 17 órától a
Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Katlanváros a máig gazdagodó Szilágyi-életmű igazi unikuma!

Pestisűző Fesztivál kezdődik ma Szentendrén, amely egy XVIII. századi városi legendának állít emléket. A Fő téren álló Pestiskeresztet (más néven Kalmárkereszt) a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni. A szentendrei fesztiváloknak bevallottan célja a város történelmi és kulturális múltjának bemutatása, megismertetése a helyiekkel és a városba látogatókkal.

Csáth Géza halálának századik évfordulójára kiállítást rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum. A tárlatot ma délután egy különleges előadással együtt nézhetnek és hallgathatnak meg az érdeklődők a MARGÓ irodalmi fesztivál programjában. A varázsló halála c. tárlatból a kurátorok, Molnár Eszter Edina és Sidó Anna nyújt ízelítőt.

Idén hetedik éve rendezik meg az Angyalföldi Utcazenei Fesztivál koncertsorozatot. A XIII. kerület több helyszínére, szabadtéri örömzenélésre várjuk a főleg pályakezdő együtteseket, zenészeket, énekeseket, májustól szeptemberig, havonta egy-egy péntek estén. Műfaji megkötés nélkül részt vehet együttesével vagy akár szólóban, aki szeretné megmutatni tehetségét, zenéjét, a könnyűtől a komolyzenéig. Legyen tehát az utca a zenészeké, a zene mindenkié egy-egy estén!

Székelyudvarhely és Budavár testvérváros. Ezt a kapcsolatot folyamatos kulturális programokkal színesítik. Ennek köszönhetően a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Kép-Tár c. kiállítása látható mától a Várnegyed Galériában. A tárlatról a múzeum igazgatója Miklós Zoltán beszél.
Mától várja látogatóit a sokszínű óbudai rendezvény. Az immár hagyományosnak tekinthető Óbudai Nyár idén is a minőségi kikapcsolódást ígéri. Kiállítóterek, múzeumok, közterek, összesen több mint egy tucat színhely ad otthont és lehetőséget az alkotások, előadások bemutatására. Rábóczkiné Benkő Zsuzsannát, a rendezvénycsoport vezetőjét hallják.

Kortárs Korzó. A Szegedi Szimfonikus Zenekar kortárszenei sorozata, melyet az együttes székhelyén, a Korzó Zeneházban tartanak, és amelynek ma este 7 órától lesz a következő előadása. Részletek a zenekar igazgatójától, Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmestertől.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – június 14., péntek, 09:06

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Veres Emese Gyöngyvér

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább