Kultúrpercek: VII. Déli kapu Nemzetközi Folklórfesztivál

A június 6-i adás tartalmából.
 

Hagyományosan június elején rendezi meg Zsámbék Városa nyárindító fesztiválját, a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivált, amelynek idén zenei szakmai partnere a Fonó Budai Zeneház. 2019-ben harmadik alkalommal látogatnak el Pest megye egyik legszebb településére a világ- és népzene kiemelt előadói.

Ma kezdődnek a táti pünkösdi napok. Az idei rendezvény első napján, 18 órától kiállítás nyílik Szakmári János gyűjteményéből „Négy földrészen vadásztam”címmel. A megnyitón közreműködik a Hangvadász Kürtegyüttes.

Kezdődik a pécsi országos színházi találkozó a hazai és határon túli magyar színjátszás legnagyobb jelentőséggel bíró országos találkozója. Minden esztendőben a legjobb nagyszínházi és kamaradarabok kerülnek bemutatásra a poszt versenyprogramjában. Elsőként a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház előadását láthatják, amelynek címe „Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél”.

„Fény hímzése, szél fonása” címmel nyílik Lóránt Lujza festőművész, bábművész tárlata ma délután fél hatkor a Cultiris galériában. A bábfigurák és tűzzománcok tárlatát Horváth Péter József Attila-díjas író nyitja meg. Közreműködnek: Gressai Ferdinánd és Gressai Mánuel, a Verőköltő zenekar tagjai.

Brahms és Dvořák művei szólalnak meg ma a veszprémi Hangvillában a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában. A 19 órától elhangzó hangverseny külön meghívottja Christoph Koncz hegedűművész és Stephan Koncz gordonkaművész. Az estet Berkes Kálmán vezényli.

Pécsett, a VII. Déli kapu Nemzetközi Folklórfesztiválon – négy napon át – idén is megfordul a hazai és nemzetközi néptánc és népzene színe java.

A sajtónak már bemutatták, a nagyközönség azonban csak pünkösdvasárnaptól láthatja azt a 3d-s technikával készült animációs filmet, amely Szer története címmel meséli el a helyi monostor és a köré épült település történetét Szent István király korától napjainkig.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – június 6., csütörtök, 09:06

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Veres Emese Gyöngyvér

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább