×

Kultúrpercek: "Napkelettől - napnyugatig"

A június 5-i adás tartalmából.
 

Ma 15 órakor nyitják meg a “Napkelettől – napnyugatig” című kiállítást, amelyet a nemezművészet újra felfedezésének negyvenedik évfordulója alkalmából rendeznek a Pesti Vigadóban. Láthatunk majd fali nemezeket, művészeti objektumokat, ruházatokat, kiegészítőket, játékokat. A tárlat július 21-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

“Földrejtette kincsek – bronzkori leletegyüttesek a Tisza-vidéken” címmel időszaki kiállítás nyílik ma 16 órakor Szolnokon, a Damjanich János Múzeumban,. A tárlat augusztus 25-ig tekinthető meg.

Ma 17 órakor a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria időszaki kiállítása nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Hamza D Ákos festőművész munkáiból. Hamza Dezső Ákos filmrendező, producer, festő- és szobrászművész, költő Hódmezővásárhelyen született 1903-ban. Első rendezése, a Gyurkovics fiúk 1940-ben került a mozikba. 1944-ig 10 nagyjátékfilmet rendezett, majd Franciaországban és Olaszországban forgatott filmeket, 1953-tól pedig Brazíliában. Feleségével, a Párizsban megismert Lehel Máriával, Lehel (Rell) Mária festőnő leányával São Paulóban telepedtek le. Szülőföldjére 1989-ben tért vissza, azt követően, hogy 1989-ben Szolnokon és Jászberényben kiállította munkáinak egy részét. Hagyatékukból szerveződött meg a róluk elnevezett Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. A Hamza kiállítás 2019. szeptember 8-ig látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A mai rohanó világban sokszor elsiklunk a felett,hogy milyen volt régen a 13.kerület. Milyen művészeti és kulturális értékek köthetők Angyalföldhöz. Erre a kérdésre ad választ az Angyalföld retro előadás,amely során 120 percre visszarepülhetünk a múltba. A kabarén valamint a komoly és könnyűzenei elemeken át a színházig megismerhetjük Angyalföld híres alkotóit, a különböző irányzatokat. Sőt filmrészletekkel a 60-as évek kulturális életébe is betekinthetünk ma 17 órakor az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

A Premier Kultcaféban ma 19 órakor mutatják be a „Nicky, a másik fiú” című dokumentumfilmet, amely Horthy Miklós kormányzó fiána elrablásáról szól. Ezt a történetet sokan, sokféleképpen idézték már fel szóban vagy írásban. A Borsody István rendezte film olyan, eddig kevéssé ismert visszaemlékezéseket, filmfelvételeket, interjúkat dolgoz fel, amelyeknek köszönhetően pontosabb képet kaphatnak annak a napnak a történetéről és az azt követő hónapok megpróbáltatásairól, valamint ifj. Horthy Miklós ellentmondásos életéről.

Farkas Gábor, a két éve Japánban élő, Liszt-díjas zongoraművész európai koncertjeit rendszeresen összeköti itthoni fellépésekkel. Ezúttal Frédéric Chopin művei szólalnak meg lemezbemutató hangversenyén ma este fél 8-tól a Pesti Vigadóban.

Chris Botti Grammy-díjas trombitaművész és zeneszerző ad koncertet ma 19.30-tól a Mom Sportban. A fiatal trombitás nevét a hazai jazz közönség jól ismeri, ő generációjának egyik legnagyobb alakja, aki Sting és Diana Krall partnere, és akinek trombitajátéka képes versenyre kelni az énekhang szépségével.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – június 5., szerda, 09:06

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Gödöllei Anna

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább