Kultúrpercek: A 99 éve aláírt trianoni békeszerződés

A június 4-i adás tartalmából.
 

A Kézfogás című dal eléneklésével emlékeznek ma a 99 éve aláírt trianoni békeszerződésre, és arra, hogy 9 éve ez a nap a magyar nemzet összetartozásának ünnepe is.
Déli 12 órakor Budapesten a Kossuth téren több ezer diák közreműködésével adja elő élőben Szarka Tamás az „összetartozás himnuszát“. Az eseményt a közmédia élőben közvetíti.

Az Összetartozás Napja alkalmából rendeznek előadást a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A délután fél 5-kor kezdődő esemény vendége Bódis Tamás református lelkipásztor, aki történelmi áttekintést ad a muravidéki magyarok életéről. A Muravidéken élő magyarságnak a történelem során számos megpróbáltatással kellett szembenéznie. Területének egy része mindig is gyepűvidék volt, vagyis határvidék, egy része pedig az őrvidékhez tartozott. A sok konfliktus közül leginkább az I. világháború elvesztése és a trianoni határmegvonás határozza meg a napjainkban itt élő magyarok életét.

Herczeg István alkotásaiból nyílt kiállítás az EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep kiállítótermében Egerben . A nagyapa, a fiú és az unoka művei egy térben vallanak családról, hűségről, elhivatottságról, a művészet iránti alázatról, értékek óvásáról és megmutatásáról.

Japán Filmhét kezdődik a budapesti Toldi Moziban.
Az este fél hétkor kezdődő eseményen az idei filmválogatást az utóbbi évek terméséből szemezgetve állították össze; a néző találkozhat könnyed hangvételű vígjátékkal , de elgondolkodtató, illetve társadalmi problémákat boncolgató dráma is szerepel a kínálatban. A sokszínűség ellenére egy valami közös: főhőseik élete fordulóponthoz érkezett, így kénytelenek döntést hozni jövőjüket illetően, legyen az örömteli, vagy épp szívfacsaró kimenetelű számukra. A Japán Filmhét június 7-én pénteken ér véget.

Gazdálkodj okosan, rugós foci, pléh repülő vagy éppen marokkó. Az elmúlt évtizedek játékai, melyek minden bizonnyal a mai gyerekeknek is érdekesek lennének, ha játszhatnának velük. De már leginkább csak szüleik, nagyszüleik féltve őrzött kincseiként érhetők el. Most Szombathelyen ezeket gyűjtötték össze, és állították ki a megyei könyvtárban, mintegy kordokumentumként.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – június 4., kedd, 09:06

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Zsoldos László

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább