Kultúrpercek: 300 évvel ezelőtt kapta vissza szabad királyi városi címét Szeged

A május 27-i adás tartalmából.
 

Hogyan emlékezünk történelmünkre? A 21. századi embernek egyáltalán mi köze a történelem eseményeihez? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a mai Mi közöm hozzá? – Az emlékezés kultúrája című egész napos konferencia a budapesti Erzsébetváros Zsidó Történeti Tárban. Szűcs Balázs a konferencia egyik szervezője.

A múlt héten szombaton kezdődött és ma este a Budapest Klezmer Band koncertjével folytatódik a zsidó Művészeti Napok a fővárosi MOM Kulturális Parkban.

Interaktív családi koncert kezdődik ma délután 2 órakor Egerben, a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. Bíró Eszter legújabb, gyerekeknek szóló lemezéről válogatott dalokkal és interaktív játékokkal elevenítenek meg egy mesét, amely az idő múlására, az egyes évszakok szépségére, az évben egymást követő hagyományokra, ünnepekre tanítja a kicsiket.

Jobbágy Károly költőre emlékeznek ma Balassagyarmaton. A város szülötte – megjárva az orosz hadifogságot – főként arról írt, hogy mennyire nevelhető az ember. Verseiben helyenként népdalszerű formákat, másutt bonyolult költészeti alakzatokat alkalmazott. Szívesen foglalkozott úti élményeivel is, pl az Urál, Krakkó régi városrészei, a mongóliai puszták mind-mind témát adtak a kétszeres József Attila-díjas költőnek. A Jobbágy Károly nevét viselő alapítvány számos irodalmi, történelmi és helytörténeti kiadvány megjelenését segítette az évek során.

300 évvel ezelőtt kapta vissza szabad királyi városi címét Szeged. Ez alkalomból nagyszabású kiállítás nyílt a Tisza-parti városban, a Feketeházban, ahol egészen napjainkig olyan különleges relikviák tekinthetők meg, mint pl. Szent-Györgyi Albert Nobel-díja.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét, a Magyar Táncfesztivált.

A PucciniFeszt részeként ma este a Fecske című darabbal lép a fővárosi Erkel Színház színpadára a Kolozsvári Magyar Opera társulata. A szokatlanul könnyed hangvételű előadás rendezője Anger Ferenc, a főbb szerepekben Ádám Zsuzsa, Pataki Adorján, Balla Sándor, Kolcsár Katalin és Bardon Tony látható. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera énekkara és zenekara, vezényel Horváth József.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – május 27., hétfő, 09:00

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Nagy Margit

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább