Kultúrpercek: Karthago '40

A május 24-i adás tartalmából.
 

Az ógörög írott műveltségből és az újgörög népművészetből merít Berecz András  legújabb, sok műfajú műsora. Az előadást vasárnap  este mutatják be Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Udvari zenész voltam címmel kezdődik ma délután 5-kor zene és táncgála a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában.  A rendezvényen közreműködnek a Marionett Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai és diákjai. Az Esterházy-kastély Miklós herceg idejében számtalan koncertnek és hangversenynek adott helyet. Ezt a hagyományt követve kapnak most fellépési lehetőséget azok a fiatalok, akik valamilyen hangszeren játszanak.

Karthago ’40 címmel koncert lesz holnap Dunavarsányban a Route 51 Sörkertben. A zenekar „Együtt 40 Éve!!!” című új nagylemeze alig másfél hónap alatt aranylemez lett. A holnapi fellépésükön az előzenekar az Ezüstnyár – LGT tribute zenekar.

Krúdy-novellaimpróval és kortárs szerzők bemutatkozásával, valamint irodalmi sütés-főzéssel kiegészített szépírói beszélgetések indulnak az óbudai Esernyősben mától a Fiatal Írók Szövetségének együttműködésével. Ma az ember és történelem viszonya kerül középpontba. A Finnugor vámpír, a Kommunista Monte Cristo és a Nyughatatlanok szerzője, Szécsi Noémi, valamint a Kitömött barbár írója, Péterfy Gergely író beszél majd műveiről, művészi látásmódjáról 18 órától.

Ma kezdődik az immár hagyományos Gödöllői Természetfilm Fesztivál. Az ország egyik legnagyobb filmes, természet és környezetvédelmi rendezvénye egész hétvégén várja a látogatókat, ahogyan a Gödöllői Kastély is nyári rendezvényivel.

A Népi Iparművészeti Múzeumban ma nyílik az idén 70 esztendős Gáts Tibor életmű kiállítása. A Népművészet Mestere díjas alkotó több évtizede készít citerákat kitűnő mesterségbeli felkészültséggel. Az anyag gondos megválasztása, a szerkesztés archaizmusa és pontossága, a formai szépség és a műgonddal megoldott kivitelezés jellemzi munkáit. Hangszereit, melyek magukon hordozzák az ú.n. Gáts-jegyet, szívesen használják hivatásos és amatőr zenészek, citera együttesek és népzenei iskolák is. Gáts Tibor „Zengő évtizedek” című kiállítása június 15-ig látogatható.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – május 24., péntek, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább