Kultúrpercek: Deák Bill Gyula "a magyar blueskirály"

A május 21-i adás tartalmából.
 

Kiállítás nyílt a 2. lengyel hadtestnek az olaszországi Monte Cassinónál Európa szabadságáért kivívott győzelme 75. évfordulója alkalmából .„A kávégyártól Monte Cassinóig, Európáért” című tárlat a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban látható.

Kőszegre érkezett az Élet menete Alapítvány vagonkiállítása. A Soá borzalmait bemutató tárlat fontos eszköze az oktatásnak, hiszen fotókkal, videókkal, tényekkel mutatja be az európai történelem egyik legnagyobb szörnyűségét.

Egy teljes héten át várja különleges programokkal a gyerekeket és szüleiket a győri Gézengúz alapítvány, amely elsősorban születési sérültséggel élő kisgyermekek fejlesztésével foglalkozik, ám számtalan csoportos foglalkozás – így a mai is – az ép gyerekeket és szüleiket is várja .

„Amikor a kezdetekben először játszottam Bartók Béla: Gyermekeknek című köteteiből, sehogy sem tudtam megbarátkozni a kis darabokkal, valahogy mindig hiányérzetem volt a kis művek megszólaltatása után. Később, amikor már tanítottam őket, gyakran improvizáltunk egy-egy osztinátóra, egy-egy kis harmóniasorra. Így beszélt Binder Károly zongoraművész a Gyermekeknek című album keletkezéséről. Este 8 órakor a BMC-Opus jazz Klubban hallható koncert résztvevői: Binder Károly (zongora), Fonay Tibor (nagybőgő) és Benkó Ákos (dob).

Már 17. éve hirdetik meg az Aranyrajzszög pályázatot, amelyre elsősorban valódi megbízásokra illetve pályázatokra készült konkrét munkákat várnak. A gyűjtemény most Egerben, a Trinitárius templomban látható csaknem egy hónapon keresztül.

Deák Bill Gyula „a magyar blueskirály”; az egyetlen hazai énekes, akinek amerikai kritikusok szerint „fekete hangja van.” Pályafutására nagy hatással volt Jimi Hendrix, valamint Radics Béla, „a magyar gitárkirály” és Orszáczky Miklós, a Syrius zenekar vezéregyénisége. Országos ismertségre az István, a király c, rockopera Torda táltosaként tett szert. Nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget. Később láthattuk az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Költő visszatér, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Zúgjatok, harangok! és az Attila, Isten Kardja c. produkciókban. Ő a Kopaszkutya című Szomjas György-film egyik főszereplője. Deák Bill Gyula 17.30-tól az A38 Hajón koncertezik, a fellépésről tv-felvétel készül.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – május 21., kedd, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: Zsoldos László

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább